Zebrahajerne lægger æg igen

Zebrahajerne lægger æg igen

Vores zebrahajer lægger æg igen, og det er lige spændende hver gang. I håb om zebrahajunger hopper dyrepasserne derfor i Oceantanken for at hente æggene op, inden Gaia eller ørnerokkerne får tygget i dem.

Vores to zebrahaj-hunner er begyndt at lægge æg, og det er der flere, der er begejstrede for. Det gælder både dyrepasserne, der håber på igen at kunne se en zebrahajunge skifte striberne ud med prikker – Men det gælder også ørnerokkerne og havskildpadden Gaia, som synes, sådan et zebrahajæg er en lækker mundfuld.

Derfor skal vi være hurtige, når vi spotter et æg i Oceantanken, så vi kan nå at hente det op, inden sultne Oceantanksbeboere får fat i det.

Ned og op og ned igen

Hannah, der er dyrepasser på Den Blå Planet, fik i den grad testet sine dykkerevner en weekendvagt i januar. Her spotter hun hele seks æg på Oceantankens sandbund og skynder sig at klæde om og hoppe i vandet for at hente æggene op. Desværre viser det sig, at alle seks æg er tomme, og Hannah får tørt tøj på og vender tilbage til arbejdet. Men der går ikke mere end 10 minutter, før hun igen spotter et æg på bunden – denne gang helt friskt med lange æg-tråde. Endnu engang må Hannah i vandet, og denne gang er der gevinst: Der er blomme i ægget.

Bikini når det skal gå hurtigt

Når vores dyrepassere hopper i Oceantanken, foregår det normalt i våddragter med blybælter om livet og ilt på ryggen. Men fordi det skal gå hurtigt, når vi dykker efter friske hajæg, sprang Hannah i vandet iført sin gule bikini og snorkel. Det tager nemlig tid at finde en våddragt frem og få den på, og så er våddragten tung at svømme i.

”Det går bare meget hurtigere lige at hoppe i sin gule bikini,” fortæller Hannah.

En lidt smartere løsning

Da zebrahajerne ikke er færdige med at lægge æg endnu, har dyrepasserne valgt at lukke de to æglæggende hunner i slusen, som er et mindre aflukket akvarium ved siden af Oceantanken. Her er der ingen, der kan spise æggene, og dyrepasserne kan nøjes med at fiske dem op med et net uden at finde badetøjet frem. Indtil videre har vi hentet over 12 æg op af Oceantanken, hvor hele 3 har været med æggeblomme. Så må vi vente og se, om der er liv i.

Ingen kære mor

Zebrahajer passer ikke på hverken æg eller unger, så der er ingen grund til at lade æggene være hos deres mor. I stedet passer vi på dem og giver dem de bedste betingelser for at ende ud i en sund og rask babyhaj. Vi følger spændt med i udviklingen, som tydeligt kan ses ved at lyse på æggene. I starten kan man kun se æggeblomme, men hvis der er liv i ægget, vil man kunne se den lille haj blive større og større. Hvis alt går godt, kan vi se frem til en zebrahajunge om et lille halvt års tid – så er det bare at krydse fingre!

Se også: Sensation: Den Blå Planet er blevet en zebrahaj rigere