Strandet havskildpadde ankommet til Den Blå Planet

Strandet havskildpadde ankommet til Den Blå Planet

Den Blå Planet har fået en forsinket, men stor julegave, da en strandet havskildpadde er ankommet til Den Blå Planet.

Kurator Lars S. Olsen gæt på havskildpaddens færd: Den er begyndt i Florida, USA, men er på sin rejse over Atlanterhavet blevet grebet af Golfstrømmen ved Azorerne og ført gennem Den Engelske Kanal og videre op til Jyllandsstrømmen, inden den er blevet skyllet i land ved Blåvand.

Vi kan alle fare vild og komme på afveje. Både i livet generelt, og når vi kører bil.

Det kan også ske for havskildpadder. Og det er sket.

Fredag den 3. januar 2020 strandende en havskildpadde på den jyske vestkyst. Den burde have været i varmere havstrømme i syden, men den dukkede altså op i det kolde danske farvand langt mod nord, hvor den blev fundet af to tyskere ved stranden.

Se også: 10 ting du (måske) ikke vidste om havskildpadder

Hvad gør man, når man finder en havskildpadde?

Tyskerne handlede klogt. De leverede havkrybdyret til Blåvand Zoo, som ligger i nærheden. Blåvand Zoo har erfaring med mange dyr, men ikke havskildpadder, så de kontaktede Den Blå Planet, Danmarks Akvarium som i forvejen har Danmarks eneste havskildpadde. Kort tid efter krydsede to dyrepassere Storebælt og Lillebælt og stod klar til at bringe den lille luffede ven videre mod øst til sit nye hjem.

Havskildpadden ankom efter midnat og blev straks tilset af veterinærteamet, der gav den væske og antibiotikabehandling.

Se også: Fantastisk! Studie viser fremgang for havskildpadder

Det unge havdyr på to kilo har sandsynligvis fået lungebetændelse efter at have drevet rundt i koldt vand i flere dage. Hvorvidt den klarer skærerne er endnu uvidst:

– Der går en 30 dages tid, før vi ved, hvordan sagerne står til med den – om den klarer det, og om den får det godt, siger Lars Skou Olsen, kurator på Den Blå Planet.

Hvis alt går godt, har den fundet sig et hjem for den kommende tid.

– Den kommer sandsynligvis til at være her i akvariet. Vi har snakket med Naturstyrelsen og fået lov at beholde den indtil videre, og så må vi se, hvad der sker, siger Lars Skou Olsen.

Havskildpadden har siden sin ankomst både spist og skidt, hvilket er gode tegn.

Vi håber sådan, at selvom den var faret vild i den store verden, at den så alligevel har fundet frem til et sted, hvor den vil få det godt.

Se også: Nærkontakt med havskildpadde