Nathalie på seks år var en tur på stranden ved Stevns med sin mor, far og storesøster. Langs vandkanten stødte familien på et usædvanligt syn i Danmark. De fandt en død gråsælunge, som vækkede Nathalies nysgerrighed. Hvorfor var gråsælen død? Nathalie skrev til Kasper Jørgensen, som er dyrlæge på Den Blå Planet.
Sæl-babyboom i Danmark
I Danmark er bestanden af gråsæler opadgående, og flere og flere yngler, forklarer Kasper Jørgensen.
”Myndighederne vil gerne vide en masse grundlæggende ting om gråsæler. Derfor er det rigtig spændende at finde ud af, hvilken bestand ungen kommer fra, og hvorfor den er død.”
Læs også: Sådan ser du forskel på spættet sæl og gråsæl
Fløde til frokost
Når en gråsælunge bliver født, ligger den på land og er meget afhængig af sin mor. ”Gråsælungen får kun føde til sig, når den dier ved sin mor – altså får mælk fra sin mor. Morens mælk har en fedtprocent på omkring 60, så der er rigtig meget power i mælken. Det gør, at ungen vokser rigtig hurtigt,” forklarer Kasper Jørgensen.
Når moren selv skal have føde, efterlader hun ungen og går i vandet. Når Mor Sæl har fundet sig en frokost, vender hun tilbage til sin unge, der igen får lov at die ved moren.
Fluffy pels uden regnjakke
De første uger af gråsælungens liv er pelsen blød og pjusket, men pelsen holder ikke ungen tør. Hvis ungen går i vandet, underafkøler den, og så vil den til sidst dø af kulde. Derfor ligger ungen på land og venter på, at moren kommer tilbage:
”Hvis moren bliver syg, eller mennesker skræmmer hende væk, så hun ikke tør komme hen til ungen, får ungen ikke noget mad, og så dør den,” fortæller Kasper Jørgensen.
Naturstyrelsen har taget gråsælen fra Stevns strand med til deres laboratorium, hvor de forhåbentlig kan fastslå dødsårsagen ved hjælp af DNA-prøver.