Sådan flytter man en hummer med kæmpe kløer

Sådan flytter man en hummer med kæmpe kløer

Man skal passe på både kløer og fingre, når man flytter akvariets største og ældste hummer.

Dyrepasserne i den kolde afdeling har flyttet Den Blå Planets største amerikanske hummer til nye omgivelser i akvarie 16, hvor den får selskab fra rødfisk og mindre artsfæller. Når man flytter så stor en hummer, er det vigtigt at passe på fingrene, men også på hummerens kløer.

Man skal ikke græde over en tabt klo

Det er nemlig ikke kun dyrepasserne, der kan komme til skade, hvis de ikke er opmærksomme. Hummere er ikke vant til vægten af sine store kløer over vand, og hvis man ikke passer på, kan de knække helt af. Men skulle det ske, at hummeren mister et ben eller en klo, kan den gro en ny. Det sker ved næste skjoldskifte, og den nye klo vil over tid vokse i størrelsen og vil til sidst kunne erstatte den klo, der er tabt.

Lille stor hummer

Hummeren blev også vejet, da vi havde den oppe af vandet, og den vejede 5,8 kg. Det er altså en ordentlig krabat af en hummer, men ikke når man sammenligner den med de største amerikanske hummere, man har fanget. De kan nemlig veje helt op til 20 kg, og er altså over tre gange så store som vores største hummer.

Evig ungdom

Nogle mener, at hummere kan blive over 100 år gamle og ikke kan dø af alderdom. Om det er rigtigt, ved vi ikke. Men uanset hvad, så kan hummere blive meget gamle og vokser hele livet uden at blive svagere med alderen. Det skyldes, at deres celler fungerer anderledes end pattedyrs, og de derfor ældes anderledes, end vi gør. Det gør det også svært at aldersbestemme hummere, da de ikke ligesom mennesker udviser alderstegn som grå hår, ondt i ryggen og øget behov for en middagslur. Et forsigtigt skøn på den store hummers alder er derfor 20-30 år.

Hej nabo!

Den store hummer skal ikke bo alene i sit nye hjem, men skal dele bolig med både rødfisk, søanemoner og to mindre amerikanske hummere. Hummere ser dårligt, og bruger i stedet deres antenner til at udforske omgivelserne. Hvis hummere så godt, havde de to små hummere nok vidst, at den nye beboer var meget større end dem. Men det gør de ikke, og begge de små hummere var derfor nede og hilse på den store. Når hummere hilser på hinanden, hvis vi kan tillade os at kalde det det, mærker de med kløer og antenner, hvem der er størst, og som man kan se sidst i videoen, så opdager de små hummere hurtigt, at de har mødt sin overmand og bakker tilbage, hvor de kom fra.