Oplev en farverig nyhed på Den Blå Planet

Oplev en farverig nyhed på Den Blå Planet

Trådnæsede muræner kan nu opleves på Den Blå Planet – og de er noget helt særligt. Foruden deres smukke ydre adskiller de sig fra andre muræner ved at skifte både farve og køn gennem livet.

Den trådnæsede muræne, Rhinomuraena quaesita, er fantastisk at se på, når den snor sig gennem vandet og fører tankerne hen på de kinesiske drager med deres lange buede kroppe. Men den har også en ret utrolig biologi. Alle trådnæsede muræner bliver nemlig automatisk født som hanner.

Hvor er alle hunnerne så henne?

Det kommer vi til. Som unger er murænerne helt sorte, og med tiden udvikler de en gul rygfinne og skifter farve til blå. Men murænen er ikke færdig med at skifte farve – eller køn. De voksne hanner kan nemlig skifte køn og blive til hunner, og så skifter de farve igen – denne gang til gul.

Farveskiftet gør det altså nemt at identificere både alder og køn på en trådnæset muræne. Er den sort, er det en ung han. Er den blå, er det en voksen han. Er den gul, er det en voksen hun.




Ikke helt så unormalt

Hverken farve- eller kønsskiftet er helt unormalt i fiskenes verden. Zebrahajer fødes med sorte og hvide striber, men med tiden bliver de brunlige og får prikker. Det samme ser man hos bambushajer, som fødes sort/hvide men bliver brune med alderen. Klovnfisk kommer også alle ind i denne verden som hanner og kan skifte køn til hunner, hvis der mangler en hun i flokken. Og også i danske farvande har vi eksempler på kønsskifte, hvor rødnæb kan skifte fra køn hun til han og blive til en blåstak. Men den trådnæsede muræne er den eneste muræneart, der skifter farve i forbindelse med et kønsskifte.

Sig appelsiiiiin

Muræner ses stort set altid med munden på vid gab, og det gælder også den trådnæsede muræne. Men det er hverken for at smile til kameraet, bede dig tjekke for spinat mellem tænderne eller for at se farlig ud. Muræner stikker ofte hovedet ud af deres hule med åben mund for at kunne få frisk vand ind til gællerne og dermed trække vejret. Det har fået nogle dykkere til at tro, at murænen er aggressiv når den viser tænder, men den er ganske fredelig.

Kær fisk har mange navne

Den trådnæsede muræne har fået sit danske navn, fordi den har store rørformede næsebor og tre tråde på hagen, den bruger til at mærke efter vibrationer fra byttedyr og fjender. På engelsk hedder murænen en ”Ribbon eel”, altså en båndmuræne. Og er man så heldig at se murænen svømme, kan man godt se, hvor den har sit engelske navn fra. Når murænen svømmer, ligner den nemlig det yndige bånd, gymnaster bruger.