Der er en grund til, at der ikke findes så mange opdagelsesrejsende i dag som på Christopher Columbus’ tid – alt på landjorden er efterhånden opdaget ved hjælp af moderne teknologi som satellitovervågning og droner.
Men under havoverfladen er det stadig muligt at finde uopdagede områder. Og det er netop sket i havene omkring Australien, hvor et forskerteam har opdaget et helt nyt koralrev. Det skriver australske BBC News.
At finde et nyt koralrev er ikke noget, der sker hver dag, og opdagelsen glæder Lars Skou Olsen, kurator på Den Blå Planet.
“Det viser, at havet er kæmpestort. Vi aner ikke, hvad der befinder sig dernede. Jeg synes, det er herligt, at der i denne gennem-dokumenterede verden stadig er nye ting at opdage,” fortæller han til DR.
Koralrev på dybt vand
Revet ligger dybere end de store kendte koralrev, og kan derfor ikke ses fra luften. Det er omkring 1,5 km langt og strækker sig fra 40 til 500 meters dybde. At koralrevet ikke ligger tæt ved overfladen, har gjort det svært at finde. Men det betyder også, at korallerne i dybet har skulle tilpasse sig til et liv uden så meget lys.
”De tropiske koralrev, som ligger tæt ved overfladen, er meget farverige, fordi korallerne får en stor del af deres energi fra solen. Men sådan er det ikke nede i dybet ved det nye rev,” siger Lars Skou Olsen
Jo længere man begiver sig ned under havets overflade, jo mørkere bliver der. Korallerne på de dybe dele af det nye rev lever derfor ikke af fotosyntese, men får i stedet energi af at fange plankton.
Revet er skønt
Koralrev verden over er truet af klimaforandringer, der påvirker de alger, som giver korallerne energi. Når det sker, mister korallerne sine farver, og man taler om koralblegning. Men det nye rev er ikke påvirket på samme måde, og forskerne bag fundet vurderer, at der er masser af liv på revet – og at det trives.
”Når både koraller, fisk og bløddyr trives, så skyldes det nok, at revet ligger så dybt under havoverfladen. Vandtemperaturen bliver nok ikke lige så høj dernede som ved de tropiske rev som eksempelvis Great Barrier Reef, der ligger tæt på overfladen. Revet er derfor ikke på samme måde letpåvirkeligt af klimaforandringerne”, vurderer Lars Skou Olsen.
Flere fund i fremtiden?
Ny teknologi som fx undervandsrobotter gør det både billigere og mere sikkert at udforske havene, som tidligere har været en bekostelig affære. Lars Skou Olsen mener derfor, at det nye rev nok ikke er den eneste nye opdagelse, vi kommer til at se i fremtiden. Han siger:
”Det vil ikke undre mig, hvis der dukker flere koralrev op i fremtiden, som vi intet kendte til.”