Havoddere: Nuttede væsner med ild i enden

Havodderne smelter de flestes hjerter med deres gavtyveblik og bløde pels. Men selvom de ser nuttede ud, så er det havdyr med masser af energi – og hvis de ikke aktiveres, så kan de lave ballade.

De to energiske havoddere, Agnes og Mojoe, kom til Den Blå Planet fra Alaska. Selvom der er tre års forskel på de to, ændrer det ikke glæden, de har for hinanden. Dyrepasser Louise Walther er dog ikke i tvivl om, hvem der har mest energi.

”Agnes er meget legesyg og prøver ofte at lege med Mojoe. Men han er en ældre herre, som ikke altid gider lige så meget.”

Den tre år gamle Agnes er nysgerrig og eventyrlysten, hvorimod Mojoe kan være en smule bange og tilbageholdende, når dyrepasserne finder på nye ting. Men Louise Walther fortæller, at det er meget vigtigt, at de ændrer rutinerne og udfordrer dyrene, så de ikke keder sig og finder på tossede idéer.

Et par pilfingre

Det er ofte svært at holde de to aktive havdyr beskæftiget, og derfor finder dyrepasserne løbende på nye tiltag. Overraskelser, nyt legetøj og nye fodringsmetoder er blot nogle af de ting, som dyrepasserne tester for at bryde vanerne. Louise Walther og de andre dyrepassere gør det for deres egen læring, men også for dyrenes skyld.

”Det er vigtigt, at vi bryder rutinerne og prøver nye ting af. Både for at udfordre os selv, men også Agnes og Mojoe, så de ikke får for mange vaner.”

Den daglige aktivering er vigtig, for ellers finder havodderne selv på ting at tage sig til. De har blandt andet forsøgt at skrue skruerne ud af anlægget, de har pillet lister af langs ruden og ødelagt utallige stykker legetøj.

For at undgå Agnes og Mojoes drengestreger, har dyrepasserne blandt andet givet dem æbler, fodret dem fra taget, kastet rejer over indhegningen fra publikum og serveret en hel stillehavsblæksprutte.

Dyrepasserne henter inspiration fra USA

Louise Walther og resten af dyreholdet henter inspiration ude i verden, når de finder på nye aktiviteter for de aktive havdyr. De har fået en 50 siders bog med gode råd til havodderne fra et akvarium i Oregon i USA. Her har de blandt andet eksperimenteret med at spille musik for havodderne, puste sæbebobler ind i anlægget og hænge gynger op. Det vigtigste er, at både dyrene og dyrepasserne prøver nye ting af.

”Vi vil gerne have glade havoddere, der bliver aktiveret hver dag. Derfor gør vi en stor indsats for at ændre deres daglige rutine og udfordre dem. Hvis vi ingenting gør, risikerer vi at få stereotype havoddere – det vil vi selvfølgelig meget gerne undgå.”

Havodderne på Den Blå Planet er næsten lige så nuttede at se på, som havodderne i Find Dory, men de er også mere end det.
Chefdyrepasser Lars Skou Olsen går endda så langt som at kalde dem bavianer på speed. Selvom de til tider giver dyrepasserne grå hår, så gør de arbejdet særligt spændende og udfordrende, og de er en god oplevelse for gæsterne.