Kurator deler lystfiskernes begejstring for tun, men...

Kurator deler lystfiskernes begejstring for tun, men...

Kurator Lars Skou Olsen er begejstret for at tunen er registreret i Danmark, men synes at vi skal vide mere om bestanden, inden der gives kvoter.

Tunfiskeri toppede i 50’erne

Lystfiskere er kendt for at overdrive deres fangster, men det var der slet ikke grund til i 50’erne. Her hev tunfangere jævnligt kæmpekrabater på over 200 kilo op af Øresund.

Tunfiskeri er et specielt indslag i den danske fiskerihistorie. Selv om det kun er lidt over en generation siden, virker det i dag fremmedartet for de fleste, at danske fiskere fra Skagen, Esbjerg og andre fiskerihavne i flere årtier frem til 1960 drev et fiskeri efter tun i et stort omfang. I 1940’erne og 1950’erne fangede fiskere rutinemæssigt snesevis af tun på 2-300 kg.

Se også: 3 ting du bør vide om tun

I alt blev op mod 2000 ton atlantisk tun fanget i det 1950’erne, men fiskerifesten stoppede brat, for i 60’erne var der ikke flere tun tilbage i de danske farvande. I videoen nedenfor kan du se, hvordan tunfiskeri kunne foregå.

Video: Tunfiskeri i Øresund i 50’erne

Se fra 40. sekund.

Vil du vide mere om dansk tunfiskeri?

Hvis du er interesseret i at vide mere om dansk tunfiskeri kan bogen “Til havs efter tun – Dansk tunfiskeri i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat 1920 – 1960” anbefales. Bogen er udgivet på Fiskeri- og Søfartsmuseets Forlag i 2014.

Kontakt Den Blå Planet hvis du ser en tun i Danmark

Hvis du ser og/eller fotograferer tunfisk eller andre spændende uvante dyr i Øresund, så vil vi meget gerne vide mere. Skriv til aen@denblaaplanet.dk