Min nabo spiser mit hus

Min nabo spiser mit hus

Koralrevet er levested for en lang række fisk, men fanefiskene prøver at gøre de andre fisk hjemløse. Den spiser nemlig deres huse.

Hvad ville du gøre, hvis din nabo pludselig væltede ind ad døren og begyndte at gnaske løs af mursten, træværk og mørtel? Det problem er opstået i koralrevet på Den Blå Planet.

Koralrevet er delt op i tre sektioner, og den ene sektion var oprindeligt sat af til fisk, der spiser de små koraldyr – kaldet polypper – der får revet til at vokse, men nu skal det laves om, så vi får koraller i hele akvariet.

Læs også: Koralrevet vokser

Derfor er vi som et fiske-FN nødt til at skille fiskene ad, så den ene slags fisk ikke spiser de andre fisks huse. Det kræver, at vi kan fange dem, og det er ikke altid lige let.

Fælde for fanefiskene

“Koralrevsfisk er ekstremt gode til at gemme sig, og der er masser af gemmesteder i avkariet, så vi kan ikke fange dem i net. Derfor sætter vi en ruse op med noget mad, og så er fisk ikke klogere end at de svømmer ind i rusen, og så kan de ikke komme ud igen. Problemet er, at det gør alle de andre fisk også, så vi skal holde øje med rusen, så fiskene ikke er der for længe. Så tager vi rusen op og sorterer fanefiskene fra,” siger Lars Skou Olsen, der er kurator og chef for dyreafdelingen på Den Blå Planet.

De hus-spisende fisk hedder fanefisk, og når vi har fanget dem, bliver de sat ind i akklimatiseringsafdelingen, hvor vi vi har fisk gående, som enten ikke lige er i udstillingen, eller som er blevet syge.

Ny kostplan for fiskene

Når vi er sikre på, at de ikke har fået skader af at blive fanget, bliver de sat ud i et nyt akvarie – eksempelvis Oceantanken.

Der kan deres spisevaner nemlig gøre gavn i stedet for skade, for fanefiskene spiser også søanemoner.

“Vi bruger fanefiskene til at spise skadelige søanemoner, som vi har i Oceantanken. Der har vi nogle søanemoner, som formerer sig så meget, at de brænder de andre fisk, og der lukker vi sommerfuglefisk eller fanefisk ud, og så spiser de søanemonerne,” siger kurator Lars Skou Olsen.

Alt for dyr mad

Det har taget mange år at få koralrevet på Den Blå Planet til at vokse, og koraller vokser så langsomt, at selv ganske få fisk ville kunne gøre uoprettelig skade på revet.

Derfor flytter vi løbende fanefiskene, og vi har efterhånden fået fat i de fleste.

“Vi kan ikke have dem, hvor der er levende koraller – det er simpelthen for dyr mad,” siger Lars Skou Olsen.