Fra kongeboa til

Fra kongeboa til "klappeslange"

På Den Blå Planet er det snart muligt at opleve en stor og flot kongeboa. Føles den mon slimet? Er den varm eller kold? Er den overhovedet farlig?

På Den Blå Planet oplever man ikke kun havdyr. Vi har sydamerikanske dværgænder, filippinske krokodiller, og snart kan man opleve kongeboaer – alt sammen i Regnskoven.

Kongeboaerne Bo og Preben er nemlig ved at blive gjort til “klappeslanger”.

Slangetæmmere på Den Blå Planet

Dyrepasserne træner begge slanger, så de bliver trygge i nærheden af mennesker. Det sker ved, at en dyrepasser, med meget erfaring inden for slanger, “håndterer slangerne”. De bliver løftet, og man går rundt med dem, uden de lider overlast.

Dyrlægen på Den Blå Planet, Kasper Jørgensen, holder løbende øje med med alle dyrene for at sikre sig, at de er sunde og raske.

”Man kan mærke, at det er et stærkt dyr som har noget ’power.’ Samtidig er det et dyr, som kræver, at man er er fokuseret og forholder sig roligt. På den måde skaber det en ro hos gæsterne og dyrepasserne,” fortæller Kasper.

Alle sanser skal i brug

Der er ikke mange ting, der vækker en følelse i os mennesker, som en slange kan. Får man mulighed for at bruge sine sanser, skaber det en bedre forståelse for en kongeboa. Hvordan føles dens slangeskind? Hvorfor hvæser den? I sidste ende skal gæsterne have den oplevelse, at en kongeboa slet ikke er så farlig som dens rygte gør den til, og det sker ved at se og røre den.

Kan en hanslange være drægtig?

Når slangerne bruges til formidling, kræver det et godt helbred hos dem. Kongeboaerne får løbende et sundhedstjek, hvor de blandt andet bliver vejet, får undersøgt lunger og hjerte. I starten er det svært kønsbestemme en slange, og inden Bo og Preben var kønsbestemt, fik de navne. Preben efter en af Den Blå Planets ansatte, og Bo som i “kongeBOa”. Efterfølgende fandt vi ud af, at det ene navn ikke helt passer – Bo er nemlig en pige.

På det seneste har en af dyrepasserne haft en mistanke om, at hun var drægtig, derfor blev hun scannet, ligesom når en kvinde får en ultralydsscanning i forbindelse med en graviditet.

”Vi skal være sikker på, hvad slangens sundhedsstatus er, inden den kommer op i udstillingen. Vi måler hjerterytmen og vejrtrækningen. Er den aggressiv i forhold til tidligere, så tyder det på, at den kan fejle noget. Og så må en slange ikke være drægtig, hvis den skal være med i udstillingen, ” siger Kasper.

Og Bo? Efter en grundig undersøgelse med ultralydsskanninger, fandt vi ud af, at hun ikke var drægtig, så hun er snart en “klappeslange”.