Kom med ind i lundernes redekasse

Kom med ind i lundernes redekasse

Det er ynglesæson i fuglefjeldet, og lunderne Fnug og Fanta er travlt beskæftiget med at bygge reder.

Lunder danner par for livet, og lunderne Fnug og Fanta har dannet par i årevis. De er i fuld gang med at bygge rede, og dyrepasserne har givet dem en redekasse til formålet.

I naturen graver lunder tunneller, som de bygger deres rede i. Derfor giver vi dem redekasser, som kan give samme hulestemning som en tunnel. Hvis lunderne ikke syntes om dem, kunne de bare bygge reden et andet sted, men både Fnug og Fanta og det andet par Axel og Foxy har taget redekasserne til sig, og er i fuld gang med at bygge rede af det strå, dyrepasserne har lagt ind til dem af samme årsag.

Kamera i kassen

For at følge med i redebyggeriet har vi sat et lille kamera ind i redekassen hos Fnug og Fanta, og herigennem kan vi se, hvordan de bygger reden af strå. På videoen kan man også høre lundernes kald, som de bruger til at kalde på deres partner. Lunder er monogame og plejer deres forhold blandt andet ved at ”kysse”, hvor de gnubber næbbene mod hinanden – en adfærd, der kun ses mellem partnere. Så de går altså ikke rundt og kysser på hvem som helst.

Slut med skjult kamera

Lunder er nysgerrige fugle, og kameraet blev også nøje undersøgt indtil det blev for meget for Fnug, og kameraet resolut blev båret ud af redekassen (sidst i videoen). Om hun blev træt af det eller blot ryddede op i reden er ikke til at sige, men ud skulle det i hvert fald, og dagen efter fandt dyrepasserne det på jorden, hvor hun havde efterladt det.

Nu bliver det spændende

Redebyggeriet er i gang, så nu venter vi spændt på at se, om lunderne lægger æg. Lunder lægger ét æg, og hannen og hunnen skiftes til at ruge på det, indtil det, hvis alt går godt, klækker, hvor parret også vil deles om ansvaret for at fodre ungen med småfisk. Efter ca. 40 dage forlader ungen reden og skal klare sig selv.