Jubiii - det sner hos havodderne

Jubiii - det sner hos havodderne

Havoddere og sne er en fantastisk kombination.

Når man har dyrerigets tætteste pels, er der ikke noget at sige til, at havoddere Enhydra lutris kenyoni elsker sne og is. En stor bunke sne eller et kæmpe kar fyldt med isterninger skaber en god afveksling og aktivering af de to små lodne pattedyr. Og så køler det dejligt.

Se også: 10 vilde facts om havoddere

75 kg is…om dagen!

Det er ikke godt at vide, hvad der sker inde i hoved på en havodder, men set udefra virker det som om, at der er fyldt godt op med lykkehormoner, når den får is eller det er sner. Der skal en del is til. Op mod 75 kg isterninger om dagen går der til havoddernedkøling og snacks.

Læs også om nærkontakt med havoddere

Havodderne kan ikke selv regulere sin kropstemperatur, så derfor er de afhængige af koldt vand og isterningebade til at holde kropstemperaturen nede, ikke mindst i sommermånederne. Hvis havodderne ikke holdes nedkølet, kan deres kropstemperatur stige til kritiske højder på rigtig kort tid. Det er farligt for havoddere, ligesom det er for mennesker. Derfor er der også installeret en alarm i anlægget, så dyrepasserne kan reagere hurtigt, hvis der skulle ske en fejl med køleanlægget.

Vidste du:

Havoddere har den tætteste pels af alle pattedyr
Havodderens pels har op til 155.000 hår pr. kvadratcentimeter. Til sammenligning har et menneskehoved ca. 100.000 hår i alt. Havoddere har ikke noget spæklag som andre havpattedyr. Dens eneste isolering mod det kolde vand er luften mellem hårene i pelsen.

Det er livsvigtigt for oddere, at deres pels er ren
Havoddere bruger fire til seks timer om dagen på at ordne deres pels og fjerne madrester, skidt eller olie med deres poter og kløer. Hvis pelsen ikke er fuldstændig ren, mister den de vandafvisende egenskaber, der holder havodderens krop varm og tør.