Havoddernes første tid i Alaska

Havoddernes første tid i Alaska

De nye havoddere Riggs og Dixon havde en hård start på livet. Der var ikke meget krudt i dem, da de blev fundet, men havodderne var heldige at blive reddet af Alaska Sealife Center.

Havodderne Riggs og Dixon blev fundet alene på hver sin bred i Alaska. De havde været døde, hvis ikke at de var blevet reddet af Alaska Sealife Center.

Når havodder kommer til verden er de afhængig af deres mor, som giver dem næring. Ungerne svømmer dårligt og kan ikke dykke fordi deres pels er så tæt og fuld af luft. De er som en prop i vandet. Meget af tiden tilbringes på moderens bryst, hvor de får mælk. Havoddere bliver hos deres mor de første seks måneder, hvor de vokser og lærer, hvordan man skal klare sig på havet. Noget af tiden er det hårdt arbejde, mens det til andre tider er hyggelig afslapning. Sådan ser det i hvert fald ud, når en havodderflok kobler sig sammen i en stor gruppe. Så kan de tage en nap uden at flyde væk fra de andre. Smart. Havoddere bor typisk steder med meget vind, og så er det praktisk at kunne holde sammen på hinanden. En anden metode for at undgå at flyde væk er at vikle sig ind i kelp.

Hvad der er sket med Riggs og Dixon inden de blev fundet vil forblive et ubesvaret spørgsmål. Til gengæld har vi masser af viden om, hvad der er sket siden.

Den Blå Planets samarbejde med Alaska Sealife Center

Det at få havoddere til et akvarium er ikke som at købe to liter mælk i det lokale supermarked. I lang tid har ansatte på Den Blå Planet haft et tæt samarbejde med Alaska Sealife Center, som er placeret i et område, hvor havoddere lever naturligt.

For mange måneder siden gav centeret besked om, at de havde fundet to havoddere i naturen. Siden har der været end masse papirarbejde til de amerikanske myndigheder, og der er og blevet bestilt et fly, og det er blevet besluttet, hvilket personale fra Alaska som skal flyve med havodderne i det iskolde fly, der flyver direkte til København.

I interviewet ovenfor kan du høre om centerets arbejde med havodderne.