Havoddernes blå bog

Havoddernes blå bog

Vi er helt vilde med havoddere her på Den Blå Planet. Verden over sættes der fokus på Sea Otter Awareness Week den sidste uge i september. I den anledning zoomer dyrepasser Louise ind på Den Blå Planets fire herlige havoddere og deres finurlige personligheder.

Louise er dyrepasser på Den Blå Planet, og hun har arbejdet med akvariets havoddere siden de ankom til Den Blå Planet. Hun kender de fire vildbasser bedre end sin egen bukselomme, og med hendes hjælp har vi udfyldt havoddernes blå bog:

Mojoe

Alder: 10 år
Kælenavn:
Mogens
Kendetegn: gruppens største, vejer ca. 30 kg., og er meget blond i hovedet
Livret: muslinger
God vane: hjælper dyrepassere og dykkere med at holde anlægget rent. I løbet af natten samler han ofte små skaller eller sten, som han lægger i en bunke foran døren til anlægget
Dårlig vane: kan ikke lide fisk

Selv da Mojoe var en ung havodder, var han en gammel sjæl. Han er rolig, fornuftig, besindig og tålmodig. Af og til leger han med Riggs – lidt som en løvefar, der tillader ungerne at tumle rundt på ham. Han gider sjældent at lege med sit legetøj eller aktivering, men han kan godt lide at svømme rundt med redskaberne og skaller for at trille dem i poterne – lidt som en Rubiks professorterning.

Agnes

Alder: 7 år
Kendetegn: med årene er Agnes’ hoved blevet mere lyst og fladt. Hun er også en smule skeløjet
Livret: alt godt fra havet – især skaldyr
God vane: nysgerrig og ingen frygt. Lynhurtig til at lære nye øvelser
Dårlig vane: ikke nogen direkte dårlige vaner, men hun elsker at ødelægge, banke, flænse og hive i ting – præcis som en sund havodder. Det skaber dog et oprydningsarbejde uden lige, men heldigvis er Mojoe glad for at rydde op efter hende.

Agnes er anlæggets eneste hun og diva med stort D. Hun svømmer ofte sammen med Dixon, men Agnes bestemmer, hvor han må svømme rundt. Enhver diva elsker også at stå i rampelyset, og Agnes er ingen undtagelse. Hun ligger ofte i isbadet og nyder at kigge på publikum – eller at publikum kigger på hende. Hvem ved…
Som ung og teenager var hun slem til at skrige og tigge mad, men hun er vokset godt fra det. Agnes gør, hvad der passer hende, og har ofte godt styr på hannerne i anlægget.

Riggs

Alder: 1,5 år
Kendetegn: ligner Dixon, men Rigss har lidt lysere kinder
Livret: er ikke kræsen
God vane: er meget tålmodig med mennesker, og han gør gerne, hvad dyrepasserne beder om
Dårlig vane: skriger for at få opmærksomhed eller mad. Når maden bliver serveret, kan han godt lide at smadre skallerne til atomer

Rigss er gruppens lillebror, der er svær ikke at holde af. Han hænger ofte ud sammen med Mojoe, men Rigss holder også meget af at være i sit eget selskab. Han tøffer ofte rundt i sin egen verden i, men når dyrepasserne kigger forbi, bliver han altid meget nysgerrig.
Han er glad for menneskelig kontakt, og dyrepasserne siger ofte “nåååårh”, når han forsøger at bruge sin havodder-charme på dem.

Dixon

Alder: 1,5 år
Kælenavn: Hyperbaby
Kendetegn: Dixon og Riggs ligner hinanden utroligt meget, men Dixons kinder er lidt mørkere. Begge havoddere vejer 19-20 kg.
Livret: alt mad og gerne meget. Han er altid meget hyper, når det er spisetid
God vane: han har lyst til at lære, og han er meget træningsvillig
Dårlig vane: lærer alle de ting fra Agnes, han ikke må

Dixon følges ofte med Agnes, man han er heller ikke bange for at tage en legebrydekamp med Riggs, hvor de begge slå kolbøtter til den helt store guldmedalje. Brydekampene er dog ikke altid nok for at få aggressionerne ud – Dixon er nemlig en meget utålmodig havodder, og han kan finde på at lave udfald mod trænerne, hvis tålmodigheden bliver testet i træningssituationer.

 

Hvad er Sea Otter Awareness Week?

Sea Otter Awareness Week giver os muligheden for, på internationalt plan, at sætte fokus på havets mindste pattedyr – de nuttede havoddere. De var engang tæt på udryddelse, men har gjort et fantastisk comeback.

Peace, love og havoddere

Bestanden af havoddere på verdensplan har været noget af en rutsjebanetur. Populationen var næsten udryddet pga. pelsjægernes store interesse for dyret. De glubske pelsjægere dræbte næsten 1.000.000 havoddere, men heldigvis blev der i 1911 indført en fredningsaftale mellem Canada, USA og Rusland, der skulle beskytte de sårbare havoddere. Det var på et hængende havodderhår, for der kun var cirka 1.500 havoddere tilbage på verdensplan. Havodderens fredning gav pote, og populationen voksede igen med succes.

Hang med halen i olieskorpen

Selvom bestanden af havoddere voksede, skulle der ikke gå mange årtier, før den var gal igen: miljøkatastrofen, der indtraf i 1989 i Alaska. Supertankeren Exxon Valdez stødte på grund ud fra Alaskas kyst, og den lækkede omkring 42.000.000 liter råolie. Udslippet aflivede langsomt mange dyr, og katastrofen skriver sig ind i historien som en af de værste olieforureningskatastrofer nogensinde. Olieudslippet var også en katastrofe for havodderne. Deres tætte pelse blev plasket ind i den fedtede råolie, hvilket er havoddernes værste mareridt. Heldigvis er bestanden af havoddere igen på et fornuftigt niveau.