Hajer med ÆG-FACTOR

Hajer med ÆG-FACTOR

Hajer er kendt for at have masser af karakter. Det begynder allerede i æggestadiet. Sig 'haj' til sandtigerhajen, hvalhajen og bambushajen, som på hver sin måde oser af ÆG-FACTOR.

Sandtigerhajen: Havets mest glubske æg

Sandtigerhaj
Sandtigerhajen er glubsk. Den er ikke er i stand til at lukke munden, fordi den har så lange og skarpe tænder. Men det med at være glubsk begynder allerede i fosterstadiet. Så snart det første hajæg er klækket inde i morens mave, begynder sandtigerhajungen at spise resten af æggene og senere også sine udklækkede søskende. Det gør den for at få næring nok. Så selvom det virker barskt for os mennesker, er det et spørgsmål om overlevelse for den lille sandtigerhaj.

Hvalhajen: De største æg i verden

Hvalhaj

Glem strudsen. Hvalhajen er det dyr, som lægger de største æg i verden. Det er dog ikke sådan, at den lægger sine kæmpeæg i en rede og ruger dem. Fru hvalhaj beholder æggene inden i sig, indtil ungerne er udklækket. Æggene kan blive op til 30 x 14 x 9 cm store, og hun kan have op til 300 æg i sig på én gang, men hun er også en pæn stor fisk. Faktisk den allerstørste, der findes. Når ungerne kommer ud af æggene, er de ca. 65 cm lange.

Bambushajen: Æggene er på vagt


Hajæg klarer sig godt uden mor og far. Det er de også nødt til, for de fleste hajforældre er pivligeglade med deres æg, når først de har lagt dem. Måske tror du, at man er forsvarsløs, når man befinder sig inden i et æg, men det er bambushajen ikke. Den laver gerne en forsvarsøvelse, så den ikke ender som frokost for sultne dyr. I videoen kan du se, hvordan en bambushaj bliver musestille, når den tror, at en fjende nærmer sig ægget.