900 nye kannibalistiske bangebukse

900 nye kannibalistiske bangebukse

Én art piratfisk har, indtil nu, domineret vandene på Den Blå Planet. I disse dage bliver arten udfordret af hele to andre arter, der også kæmper om en plads i akvariet i Regnskoven.

Nogle piratfisk lever alene, mens andre er flokdyr, der jager, spiser og lever i stimer. I Amazonas bevogter stimen et område af floden, og der er risiko for at udefrakommende får stimen på nakken, hvis de føler sig trygge i territoriet.

Netop derfor kan det også være problematisk, når dyrepasserne på Den Blå Planet forsøger at få to nye arter til at enes med den oprindelige art piratfisk. For at vise gæsterne at der findes mange forskellige arter af piratfisk, igangsætter dyrepasserne en proces der, selvom den er simpel, kræver tålmodighed, masser af torsk og en sprællende dykker.

Ungfiskene mødes

Først skal de to nye arter sættes sammen. Det foregår i kælderen under Den Blå Planet, mens piratfiskene er helt unge. En lille smule stress eller forvirring hjælper faktisk piratfiskene til at finde sammen, da de kun angriber hvis de er trygge. Før fiskene har lært hinanden at kende, er det vigtigt også at introducere den art, der i forvejen går i akvariet på Den Blå Planet. På den måde kan 900 piratfisk af tre forskellige arter trives i én stime.

Læs mere: Livet som kannibalistisk bangebuks

Næste skridt er at vente – og spise. Piratfiskeungerne skal vokse sig store nok til at kunne gå i udstillingsakvariet med de større fisk. Derfor er der to kilo torsk på menuen – hver dag – og jo større piratfiskene bliver, des mere foder skal der til, så fodermængden stiger løbende.

Røre i piratfiskedammen

Når fiskene har den rette størrelse, kommer de i udstillingsakvariet og går med de andre fisk, men også her kan det være en udfordring at sætte de to stimer sammen. Igen er det en fordel at aflede fiskenes opmærksomhed, så de ikke angriber hinanden – nøjagtigt som med ungfiskene. Derfor hopper en dykker i akvariet, og skaber uro og røre i bassinet. Samtidig sættes den nye stime ud, og i forvirringen glemmer fiskene helt at angribe. Derefter vil stimerne gå adskilt i et par uger, og til sidst vil de langsomt smelte sammen til én stime, med tre forskellige arter.

På den måde vil gæsterne på Den Blå Planet kunne se, at der findes forskellige arter af piratfisk, og at de endda, hvis man er omhyggelig, sagtens kan leve sammen.