De ligner kæmpe bænkebidere fra en science fiction film eller en alien fra det ydre rum, men det er en kæmpeisopod, som rent faktisk lever på jorden. De lever normalt dybt nede i det mørke og kolde dybhav, og er endnu et eksemplar på, hvor underlige og uhyggelige dybhavsdyr kan se ud.
Kæmpeisopoder lever på bunden af havet på op til 2,5 kilometers dybde, hvor der er iskoldt og bælgmørkt. De kan blive helt op til 75 centimeter lange, hvilket er 150 gange større end den mindste isopod. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til, at mennesker eksempelvis var mellem halvanden og 225 meter høje.
Mad en gang om året
De bruger det meste af tiden på at sidde stille og vente på, at deres mad falder ned. De bevæger sig kun når de endelig skal spise, hvilket er meget sjældent.
Læs også: Spis nu lige slim til
Faktisk kan de klare sig uden mad i et år, og i et japansk akvarium overlevede en kæmpeisopod uden føde i fem år. Den nægtede simpelthen at spise, hvilket kan være svært for os mennesker at begribe. Det var dog under akvarieforhold, men det beviser alligevel, at de kan holde utrolig længe uden mad.
Spiser til de ikke kan bevæge sig
”Når de finder et ådsel nede på bunden, så går de virkelig til den og æder, til de ikke kan bevæge sig. De ligger praktisk talt med benene strittende ud til alle sider og fordøjer maden, derfor kan de holde sig rigtig længe uden mad,” siger kurator Lars Skou Olsen.
Læs også: Mystiske gæster fra mørket
Som de fleste andre dybhavsdyr er kæmpeisopoderne nemlig ådselædere, så når der dumper en død hval ned på bunden, mæsker de sig. Det gør de ved at bide hul i huden på den, kravle ind i hvalen, og spise af den indefra – ligesom slimålen gør. Derefter bruger de meget lang tid på at slå mave og dovne sig nede på bunden.
Livet i dybet
Da der er bælgmørkt, hvor de fleste kæmpeisopoder lever, kan de ikke se deres bytte. De bruger derfor deres lugtesans og følesans, i form af deres ”antenner”, til at finde frem til et ådsel, som de kan gnaske i.
Vi har været så heldige at få den allerstørste art af kæmpeisopoden til Den Blå Planet. Der findes hele 20 forskellige arter af kæmpeisopoden og ca. 10.000 forskellige arter af isopoden, hvoraf den mest kendte er bænkebideren.
Ligesom spiny king crabs og slimålene er kæmpeisopoderne en del af særudstillingen om dybhavet, der åbner den 1. juli og varer til 27. august. I videoen herover kan du se de fascinerende og dovne kæmpeisopoder.