Dyrepasser VAR bange for edderkopper

Dyrepasser VAR bange for edderkopper

Som barn var dyrepasser Nikolai Filskov bange for edderkopper. Ordet "var" er vigtigt, for i dag "er" han ikke bange, når han ser en edderkop på badeværelset, tværtimod.

Hvis dyrepasser Nikolai Filskov som barn fik en edderkop i håret, den gang havde han hår, gik han i panik og følte ubehag.

På et tidspunkt begyndte det at irritere ham, at han var bange for de små 8-benede væsner, for han vidste jo godt, at angstfølelsen for kræet var ubegrundet.

Angst for edderkopper er desværre normalt

Ved Krible Krable-vognen kan du komme helt tæt på slanger, edderkopper og end masse andet kryb.

Angst for edderkopper kaldes araknofobi og karakteriseres ved, at reaktionen på edderkoppen er ude af proportion med den fare, som en person er udsat for. Det er en irrationel fobi fordi, der i Danmark ikke er edderkopper, der er farlige for mennesker.

Se også: Edderkop vs fisk 1 – 0

Man regner med, at man bliver araknofobisk ved enten selv at have en skræmmende oplevelse med edderkopper eller se andre reagere med angst på edderkopper, hvor det sidste sikkert er det mest almindelige. Det forklarer også, hvorfor små børn sjældent er bange for edderkopper, men pludselig kommer hjem fra børnehaven en dag og synes, at edderkopper er ulækre.

Der er blevet forsket i, om der ligger et urinstinkt i mennesket, der gør at mennesket per automatik frygter edderkopper, men dette studie viser, at frygten ikke er medfødt, men tillæres mens vi er små.

Du kan komme af med din edderkoppe-angst 

Den gode nyhed er araknofobi er forholdsvis nem at slippe af med igen, men det kan godt tage lidt tid. For mange handler det om at nærme sig dyret ganske langsomt. Først er det vigtigt, at få viden om dem og vide at de danske edderkopper ikke er farlige for mennesker. Dernæst kan man se et billede af dyret, og med tiden kan man røre billedet. Hvis alt går vel, bliver du klar til at se en edderkop på lang afstand, og jo mere tryg du bliver ved situationen, desto tættere kan du nærme dig den. Til sidst kan du blive klar til at røre en edderkop og forhåbentlig opleve, at du ikke er bange. Kilde.

Du er heldig, hvis du har en edderkop

Dyrepasser Nikolai Filskov er gået all-in. Han har ikke bare fået styr på sin angst. Han er gået helt over i den anden grøft, og er blevet helt vild med edderkopper og andet kryb. Der er fuldt forståligt. 

For edderkopper er fantastiske. Tag for eksempel det smukke spindelvæv, som er et veludført stykke ingeniørarbejde. Her bruger edderkoppen forskellig type spind som byggemateriale. Noget er klistret andet ikke.

Trin for trin. Sådan laver edderkoppen sit spind. (Illustration: Davide Pedone, DensityDesign Research Lab)

Der findes cirka 500 edderkoppearter i Danmark, og hvis du ser efter, kan du opleve, at de væver det ekstremt stærke spind på forskellig måder.

At studere og nyde edderkopper er endnu et eksempel på, at nogle af de største glæder er gratis.