Advarsel: I filmen vises en del blod.

Vild video: Kæmperokke på operationsbordet

Som dyrlæge på Den Blå Planet er Kasper Jørgensens vigtigste opgave at sikre, at dyrene er sunde og raske. Fornylig stod han over for en stor opgave. Den Blå Planets store rokke skulle have skåret en byld fyldt med blod.

Historien om, hvordan Den Blå Planets store pigrokke kom på operationsbordet begynder og slutter med observering. Igennem noget tid har dyrlæge Kasper Jørgensen og dyrepasserne bidt mærke i, at en af Oceanets mange rokker havde et rødt mærke ved gællerne.

Dyrlæge Kasper Jørgensen kender ikke den præcise årsag, men han har en teori om, at en eller flere af de tre rokkehanner, der bor i Den Blå Planets største akvarium, har været for ivrige mod den enlige hun og bidt i hende.

Dyrepasserne nyder frugten af deres arbejde

Uanset årsag skal rokken have skåret en byld af, hvilket kræver mange forberedelser. Her kan dyrepasserne nyde frugten af deres daglig arbejde. Fx har de trænet den cirka 80 kg tunge rokke til selv at svømme op i karantænebassinet, hvilket er en kæmpe fordel. Det vil kræve mange ressourcer, at skulle fange den i den godt 4 mio. liter store oceantank.

Video: Se operation af en stor bars

På selve operationsdagen havde dyrlæge og dyrepasser stået tidligt op, det gør de i øvrigt hver dag, men ikke mindst i dag, hvor store kar skulle gøres klar, bedøvelsesmiddel skulle blandes og end masse arbejdsredskaber skulle sættes frem.

Pas på rokkens pig!

Rokken får stor respekt fra både dyrlæge og dyrepassere. Ved rokkens hale er der en pig, som er livsfarlig, hvis den rammer hjertet. Det sker ekstremt sjældent at mennesker bliver ramt, men det var dog dødsårsagen for den kendte australske naturformidler Steve Irwin, også kendt som krokodillejægeren, der i 2006 på tragisk vis omkom efter at være blevet stukket i brystet af en giftig pilrokke. Derfor bliver rokkens pig klippet af inden operationen for at være på den sikre side. Dyrlæge Kasper Jørgensen sammenligner piggen med en negl, fordi piggen hurtig vokser ud igen.

Se også: Oplev nærkontakt med hajer og rokker

En anden sikkerhedsforanstaltning er sikkerhedsbriller. Rokken ligger bedøvet i et kar og bedøvelsesmidlet ligger i vandet, som vil være ubehageligt omend ikke farligt for dyrepasserne at få i øjnene. 

Kran gik i stå med rokke over vand

På trods af alle forberedelserne kan der opstå uforudsete ting, og det gjorde der også. Efter rokkens operation fik den en krantur tilbage til karantænebassinet, men lige inden den skulle i vandet gik kranen i stå, og her tog dyrlæge Kasper Jørgensen ingen chancer. Han skyndte sig at finde noget skarpt og skar rebet over på bedste Indiana Jones-maner. Det kostede godt nok en elektronisk vægt, men heller det end at rokken skulle være lang tid over vand.

Nu skal der observeres

Som sagt så slutter historien med rokken med observation. Dyrepasserne har allerede observeret, at rokken spiser fint og i de kommende dage er det vigtigt at holde øje med, at der ikke opstår en infektion.