Hvis du ikke har besøgt Den Blå Planet i et år eller mere, vil du opdage, at du nu kan komme tættere på dyrene.
Først byggede vi et nyt og moderne rørebassin med havdyr fra de kolde have, så blev Krible Krable-vognen opfundet, hvor gæster kunne røre slanger og måske en stor edderkop.
Se også: Tør du røre hajer og rokker?
I forbindelse med Den Blå Planet, Danmarks Akvariums 80 års jubilæum blev der lavet en ny historiske udstilling, hvor det var et hit for børn og voksne at stikke hænderne ned til doktorfiskene Garra rufa, som spiser hudcellerne på hænderne – heldigvis kun i små bidder!
Sidst, men absolut ikke mindst, er det nu muligt at røre hajer og rokker i det store tropiske rørebassin. Men hvorfor er det sådan et hit at røre dyr, og er det okay?
Følelser skaber forandring
På Den Blå Planet er vi optaget af, hvordan dyr behandles og med hvilket formål. Inden for dyreetik er der mange spørgsmål, som vi jævnligt diskutere med hinanden, men også med andre akvarier og zoologiske haver i Danmark. Fx om det er godt at have rørebassiner.
Det mener vi, at det er.
Alting i naturen og på et akvarium bør behandles med omhu og respekt. Dyrene i rørebassinet er særligt udvalgte, som ikke stresses af at være i bassinet. Rørebassinet er designet med en konstant vandstrøm, så rokkerne naturligt vil svæve rundt i en kopi af deres naturlige levesteder, og anlægget er indrettet, så dyrene kan søge væk, og kontakten med gæsterne foregår på dyrenes præmisser.
Den Blå Planets erfaring er, at folks kærlighed til naturen vokser, jo tættere man kommer på og vores fornemste opgave er at medvirke til, at gæster går herfra som aktive naturambassadører. Det håber vi lykkes endnu mere med det nye rørebassin.
Vi er bl.a. inspireret af senegaleseren Baba Dioums citat fra 1986:”In the end we will conserve only what we love; we will love only what we understand; and we will understand only what we are taught”
Med andre ord: Hvis vores følelser ikke bliver vakt, sker der ingen handling eller forandring fx ift. naturbevarelse. At få os til at holde af og bevare har en pris – og den pris er, at nogle dyr skal være ambassadører for sin egen art.
Den Blå Planet er sit ansvar fuldt ud bevidst – hvorfor der også er en dyrlæge ansat. Vi ser dyrenes ens og bruger gerne fire dyrlægetimer på en torsk til 300 kr. som på en hammerhaj. Det er et regnskab, der ikke går op i kroner/ører.
Der er ikke noget, der slår at opleve dyr i naturen og forhåbentlig kan Den Blå Planet og andre akvarier og zoologiske anlæg inspirere til at opleve dyr i naturen, om det så gælder regnorme, rørhøge eller rødspætter.