Den strandede havskildpadde flytter i større bolig

Den strandede havskildpadde flytter i større bolig

Den lille havskildpadde er ude af sin kritiske periode og har fået en ny 15.000 liter stor bolig, hvor den har bedre dykkerforhold.

Danmark og Den Blå Planet fik en forsinket julegave, da en havskildpadde strandede på den jyske vestkyst den 3. januar 2020. Den burde have været i varmere havstrømme i syden, men den dukkede altså op i det kolde danske farvand langt mod nord.

I sin første tid har havskildpadden været i et mindre akvarium, hvor dyrepassere og dyrlæge let har kunne observere den og give den antibiotikabehandling for dens lungebetændelse.

Behandlingen har haft effekt og havskildpadden ser ud til at have det godt.

Store flyttedag

Kender du det med at skulle flytte for en ven? Mange venskaber bliver sat på prøve, når kasser med tungt ragelse skal løftes op til 5. sal. Men så skulle du prøve at flytte for en havskildpadde. Det er super let. Den har ingen ejendele og skal bare bæres fra det ene akvarie til det andet. Og med en kampvægt på lidt over to kilo, er det ikke en flytning, der efterfølgende giver rygproblemer og smerter i knæet.

De fleste ansatte på Den Blå Planet og mange gæster fandt vej til det nye akvarium, da den blev flyttet. Der blev sagt både ihhh og åhhh og ahhh, da den blev sænket ned i det 23 grader varme vand.

– Vi har flyttet den til et større akvarium, hvor skildpadden kan genopdage sine dykkerevner, som den ikke har benyttet sig af i flere uger på grund af lungebetændelse. I første omgang er akvariet spartansk indrettet, da vi vil være sikre på, at den kan manøvrere uden om sten og andre materialer. På sigt får den måske også selskab af levende fisk, siger Lars Skou Olsen, chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet.

Dyrepasserne holdt godt øje med, om den kom op og trak vejret. En havskildpadde kan jo holde vejret i mange minutter, men det gik godt, hvilket man kan se i videoen ovenfor, hvor man ser dens første vejrtrækning i det nye hjem. Når havskildpadden trækker vejret går det tjept. Den dvæler ikke ved overfladen, hvilket sandsynligvis er dens naturlige reaktion ift. at undgå farer, der kunne komme fra oven.

Hvis du lægger din vej forbi havskildpaddens nye akvarie kan du ud over det lille havkrybdyr også glæde dig til at opleve en ny flot animation, som fortæller om havskildpaddens liv og formodet rejse.

Næste step for den er, at vi med en DNA-test bliver klogere på, hvor den kommer fra, og hvad køn den er. Det glæder vi os til at fortælle mere om, når vi kender svarene på prøverne.