En uSÆDvanlig dag for to kæmperokker

En uSÆDvanlig dag for to kæmperokker

For første gang i Den Blå Planet, Danmarks Akvariums 80-årige historie er der sædprøver på dagsordenen. Det skal sikre fremtidig avl af rokker på Den Blå Planet. Der er to kandidater i ringen. Lad den bedste han vinde!

I Oceantanken bor vores sortplettede pigrokker, der er de største i danske akvarier. På nuværende tidspunkt er der fire hanrokker, der alle flirter intenst med den eneste hunrokke. Fremover skal hun nøjes med at få opmærksomhed fra en enkelt herre. Derfor skal dyrepasserne tage sædprøver for at finde den bedste kandidat.

”Hovedformålet er at få et indblik i hannernes sædkvalitet, så vi kan sammenligne resultaterne,” fortæller dyrlæge Kasper Jørgensen.

“Bare fem minutter mere…”

Rokkernes vækkeur ringer fire timer tidligere end normalt. De er ikke ligefrem morgenrokker. Lige et ekstra stræk. Og så et til. Hunrokken kan sove længe. I dag handler det ikke om hende.

I hjørnet af den store oceantank er der et lille afskåret rum, hvor dyrepasserne nemt kan komme helt tæt på akvariets beboere. Roligt driver den første hanrokke gennem Oceantanken og ind gennem porten til dyrepasserne, som står klar. Efter et par minutters tagfat overgiver rokken sig, og den svømmer op i det enorme net, som dyrepasser Mathias holder godt fast i.

På gulvet står tre stærke kollegaer, der trækker i et tykt reb. Vupti. Op i luften med rokken. Halvvejs stopper de. Mellem rebet og nettet sidder en vægt, der fortæller dyrepasserne, om rokken har fået lidt ekstra på sidebenene. Vægten bliver aflæst: 121 kilo – cirka det samme som vores store havskildpadde vejer.

Sikkerheden skal være i top

Langsomt daler rokken ned igen. Et sort kar står klar fyldt med vand. Overfladen er dækket af hvidt, boblende skum. Det er bedøvelsesmiddel, så rokken kan få sig en lur og ikke føler sig stresset. Inden dyrepasserne kan fortsætte med sundhedsundersøgelsen, er de nødt til at have sikkerheden på plads. Ved rokkens hale sidder en spids pig. Den skal fjernes.

”Det er farligt for os – vi kan komme til skade. Rokken kan komme til at sidde fast med piggen i ting. Så derfor klipper vi piggen af,” siger Kasper Jørgensen, inden han finder en orange tang. Klip. Væk er den. Uden smerte for rokken, for piggen har næsten ingen nerver. Det svarer til, at mennesker finder neglesaksen frem og klipper vores negle.

Fem fluer med ét smæk

Dyrepasserne slår fem fluer med ét smæk, når de laver en fuld sundhedsundersøgelse på rokken – vejning, måling, sædprøve, blodprøve og en ultralydsscanning.

Rokken er færdig med sin sundhedsundersøgelse, og kommer tilbage i det lille rum igen. Her ligger rokken i en halv time, mens han langsomt kommer til sig selv igen. Med små tøffende bevægelser viser rokken, at han er klar til at komme ud i sine vante omgivelser igen. Hammerhajer og havskildpadden Gaia tager imod ham ved porten.

Dyrlægens drømmescenarie

Erfaringen er vigtig for Den Blå Planet. Ifølge Kasper Jørgensen er det en stigende tendens, at man tager flere sædprøver.

”Fordelen er, at når vi bliver rigtig gode til det, så kan man i fremtiden gå ud i naturen og høste sæd fra vilde hanner og så føre den sæd ind i akvarierne. På den måde kan man sikre sig mod indavl i akvarier.” fortæller Kasper Jørgensen.

Dyrlæge og dyrepassere er blevet en god erfaring rigere, og næste kandidat er klar. Rokken skal igennem præcis den samme procedure. Alle står klar i startposition igen.

I løbet af ingen tid har de lavet endnu en sundhedsundersøgelse på den næste sortplettede pigrokke. Anden gang lykkedes det at få indsamlet mere sæd og få en større prøve. Dyrepasser Mia skynder sig mod laboratoriet. Med sig har hun en sprøjte, der indeholder sæd fra rokken. Den skal hurtigt ned til undersøgelse. Imens venter dyrlæge og dyrepassere i spænding. Endelig er Mia tilbage.

“Det lykkedes!” siger Mia med fornøjet stemme, mens hendes ben laver et spjæt.