Den Blå Planet har valgt at modtage to syge olivenfarvede ridleyskildpadder fra et rescue center på maldiverne. Begge havskildpadder har samme problem: De flyder. Det lyder måske ikke så slemt, men havskildpadder er afhængige af at kunne dykke ned for at fange sin mad. Af en eller anden grund kan de to skildpadder ikke det, og er nu afhængige af at blive håndfodret af dyrepasserne.
Endelig! Danmarks eneste havskildpadde flytter ind på Den Blå Planet
Luft i skjoldet
Når havskildpadder flyder og ikke kan dykke, skyldes det typisk en gas ophobning, der skaber opdrift. På fagsprog hedder det ”buoyancy syndrome”, og er en betegnelse for flere forskellige mulige sygdomme. Sagt på en anden måde: Der er højest sandsynligt noget luft i skildpadderne, der kan sidde forskellige steder, have forskellige årsager og skal behandles på forskellige måder.
Et kig ind i en havskildpadde
Man ved altså ikke, hvorfor havskildpadderne ikke kan dykke. For at løse mysteriet, bliver havskildpadderne kørt til Karlslunde dyrehospital, hvor de skal CT-scannes. Forhåbentligt kan vi så finde ud af, hvad der er galt og derefter planlægge videre behandling af skildpadderne.
Se også: Havodder til CT-scanning
Skildpadder på tur
Op af vandet, i en kasse, ud i bilen, ind i scanneren. Det er ikke helt uden besvær at få scannet havskildpadderne, og det kræver dygtige dyrepassere og dyrlæge – Begge dele har Den Blå Planet. I en CT-scanner skal man ligge stille. Kan skildpadderne ikke det, bliver de bedøvet en smule, så dyrlægen kan få de scanningsbilleder, han skal bruge. Billederne kan man se samme dag, og derefter kan man kan komme tættere på en diagnose og forhåbentligt sætte gang i en behandlingsplan.
Håbet er, at dyrlægen kan kurere skildpadderne, så de kan dykke igen, og CT-scanningen er derfor kun første step af behandlingen. Hvad næste step er, og om det kan lade sig gøre at hjælpe dem, ved man først, når man har resultatet fra scanningen.