Blæksprutter er kendt for at kunne sprøjte blæk mod angribende fjender og stikke af, mens fjenden er forvirret, men blæksprutter er også rigtig dygtige jægere. Det gælder eksempelvis for middelhavsblæksprutten, Octopus vulgaris.
Dels har middelhavsblæksprutter et rigtig godt syn. Faktisk ser de lige så godt som en kat. De kan dog ikke se farver men opfatter verden i sort/hvid.
Innovativt bløddyr
Dels er de kloge og meget lærenemme. De er således i stand til at genkende symboler, finde vej gennem labyrinter og åbne syltetøjsglas.
Og dels er de bløddyr ligesom muslinger og snegle, så de er meget fleksible og kan klemme sig gennem selv små åbninger.
Læs også: Verdens blæksprutte bestand vokser
Kombinationen af de evner bruger vi på Den Blå Planet til at aktivere vores blæksprutter. De får jævnligt “serveret” levende krabber i glaskolber, og de skal så finde en måde at nå frem til maden på.
Efterligner naturen
Det er for at holde blæksprutterne sunde og for at efterligne deres opførsel i naturen mest muligt.
“Når blæksprutten går på jagt, løfter den sten og søger ind i huler for at lede efter byttedyr. Ude i naturen er der alle de her udfordringer, og dem har vi ikke så mange af her, så derfor aktiverer vi den ved at fodre den med krabber nede i en glaskolbe,” siger Den Blå Planets kurator Lars Skou Olsen.
Når blæksprutten får fat i krabben bruger den sine stærke sugekopper til at trække den ud ad kolben.
Læs også: Hvor mange sugekopper har en blæksprutte
Blæksprutter har et meget hårdt næb, som den slår krabben ihjel med, så den kan spise i ro og mag. Krabben lider således ikke men dør øjeblikkeligt.
Levende krabber fungerer bedst
Grunden til, at vi fodrer med levende krabber, er, at de frosne mister en masse næringsstoffer, som blæksprutterne skal bruge for at vokse og udvikle sig rigtigt.
Desuden har en død krabbe ganske enkelt ikke den samme appel på en blæksprutte som en levende krabbe, så blæksprutten bliver slet ikke lige så aktiveret i jagten, hvis krabben er død.