Hvorfor angriber hammerhajerne ikke dykkerne i Oceanet?

Hvorfor angriber hammerhajerne ikke dykkerne i Oceanet?

Spørgsmål

Hej Den Blå Planet

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor hammerhajerne ikke angriber dykkerne i Oceanet, den store akvarium på Den Blå Planet?

Med venlig hilsen

Jan

Svar 

Hej Jan

Tak for dit gode spørgsmål om et af Den Blå Planet mest populære dyr, nemlig hammerhajen. På vores app, hvor man kan “like” dyrene er hammerhajen det næstmest liked dyr, der kun overgået af de nuttede og aktive havoddere.

Hajer er dygtige jægere, der vurderer risikoen ved angreb

Alle hajer er dygtige jægere. Hammerhajer er nogle af de hurtigste jægere, der findes i havet. Hvis de beslutter sig for at æde en fisk, så har fisken små chancer for at overleve.

Hammerhajer har tillid til, at de sagtens kan få mad, hvorfor de ikke behøver at angribe hvad som helst, der bevæger sig.

Hammerhajer er også forsigtige dyr, der instinktivt ved, at det er alvorligt for dem, at komme til skade. De skal fx passe på deres øjne, som sidder udsatte. Det gør at hammerhajerne altid vurdere deres bytte grundigt inden de angriber, når de så samtidigt er vel fodret, så har de ikke behov for mad, og så tager de ikke risikoen ved at angribe en dykker, der kunne skade dem. Hammerhajer er ikke aggressive dyr, men nysgerrige og forsigtige. Så er de mætte gør de ingenting.

Søger føde med hovedet

Hammerhajen søger føde med sit ikoniske hoved, der ligner en hammer. Hammerhajens særprægede hovedfacon betyder, at den er i stand til at se hele vejen omkring sig, både når den holder hovedet stille og når den svømmer, og kan derfor altid holde øje med bytte fra alle vinkler omkring sig.

Hammerhaj_synsfelt

 

Hvad æder den

Hammerhajen æder andre hajer, rokker, benfisk og blæksprutter. I Oceanet på Den Blå Planet kunne hammerhajerne, hvis de gad, æde alle de små fisk. Men de har vænnet sig til at blive fodret, og går derfor ikke på jagt. Men forvilder en lille fisk sig hen foran gabet på hammerhajen, kan den ikke styre sit jagtinstinkt.

Jeg håber, at det er svar på dit spørgsmål.

I øvrigt, hvis du er vild med hajer – så lav din egen hajfilm på hajmyter.dk

 

Med venlig hilsen
Lars Skou Olsen
Kurator på Den Blå Planet


Måske går du også og undrer dig over fiskenes liv, hvad de kan, og hvordan de fungerer. Her kan du stille spørgsmål om alt til Den Blå Planets eksperter. Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden og på Twitter
Send dit spørgsmål til: brevkassen@denblaaplanet.dk.