Vildt. Da vi i dag skulle scanne vores flodpigrokke, så gik den pludselig i fødsel!

Vildt. Da vi i dag skulle scanne vores flodpigrokke, så gik den pludselig i fødsel!

For første gang har den hvidplettede flodpigrokke født på Den Blå Planet.

Onsdag fødte den hvidplettede flodpigrokke (Potamotrygon leopoldi) for første gang på Den Blå Planet. Fire nye unger kom til verden, og det vakte stor glæde hos dyrepasserne. Faktisk var dyrlæge Kasper Jørgensen i gang med at scanne rokken, da fødslen gik i gang.

Dyrepasserne havde en stærk mistanke om, at rokken var gravid. Derfor ville de også flytte den, for at beskytte de kommende unger, så de ikke ville blive født i et stort akvarie, hvor de fx kunne blive til byttedyr for større fisk.

Foldet som cigar

Ligesom hos mennesker kan man på ultralydsscanninger se, hvordan ungerne har det, men hos rokker er det sværere. Rokkeungerne er nemlig foldet sammen som små cigarer for at kunne være i moderen, og de folder sig først ud til den kendte pandekageform, når de er kommet ud i vandet.

Ultralydsscanningen gav derfor ikke noget endegyldigt svar, og pludselig blev den helt overflødig, da Den Blå Planet på et par minutter fik fire nye beboere.

Del af avlsprogram

Rokke-ungerne er indtil videre placeret i deres eget bassin i kælderen, hvor de først skal chip-mærkes og kønsbestemmes. Siden skal det besluttes, om de bliver i Danmark, for Den Blå Planets hvidplettede flodpigrokker er en del af et internationalt avlsprogram, der koordineres af Tierpark Hellabrunn i München.

I forvejen har vi to hanner og fire hunner, så for at undgå indavl vil eventuelle hanner blive sendt til andre akvarier.

Trives på Den Blå Planet

De hvidplettede flodpigrokker har været på Den Blå Planet siden 2013 og har nu fået en størrelse, så de er kønsmodne. I november fik itaituba flodpigrokken (Potamotrygon albimaculata) også unger, og det er rigtig gode nyheder, for det betyder, at rokkerne trives.

Hvis rokke-ungerne bliver på Den Blå Planet, går der alligevel et stykke tid, inden gæsterne kan opleve dem i Regnskoven. Først skal de have en størrelse, så de kan klare sig med de andre dyr i akvariet, og først derefter vil de blive sat ud i udstillingen.