Axel den modige søpapegøje

Axel den modige søpapegøje

Dyrepasser Sandra er vild med søpapegøjer/lunder, og hun kender hver og én på Den Blå Planet - ikke mindst Axel, som har masser af gå-på-mod. Og det giver faktisk god mening at have fugle på et akvarie, for søpapegøjer spenderer meget tid under havets overflade i jagten efter frisk fisk.

Dyrepasser Sandra Petersen har brugt meget af sin elevtid i det færøske fuglefjeld, hvor hun kender alle lunderne, som også kaldes søpapegøjer. De små sort-hvide fugle er kendt for deres farverige næb og lidt klodsede fødder.

Lunderne har små farvet ringe rundt om deres fødder, så Sandra kan kende forskel på de ellers ret så ens fugle. Axel, Shadow, Fnug og Foxy kommer løbende, når der serveres brislinger og sild, men det er ikke dem alle, der er lige så begejstret for at komme tæt på, når der pludselig er kamera på. Sandra har brugt lang tid på at opbygge et tillidsbånd til lunderne, og hun kan nu håndfodre dem. Især en af fuglene er modige, og det er lille Axel.

Se også: Lunden der vejer sig selv

En lunde der tør tage springet

Det er ikke nemt at være modige, når man kun er 30 cm høj, men Axel tør at komme tæt på de fleste. Om det er på grund af hans begejstring for mad eller en naturlig nysgerrighed, er svært at sige.

-Jeg har prøvet at få Axel op på min hånd. Det er både for at kunne sundhedstjekke ham; men det er også for at kunne formidle nemmere omkring ham, fortæller Sandra.

Det er vigtigt, at kunne kom tæt på dyrene, da det giver mulighed for at tjekke deres næb, fødder og fjer og sørge for, at alt er, som det skal være. Axels modige opførelse er en stor hjælp, og Sandra håber, at hans gå-på-mod inspirerer de andre lunder.

Se også: Søpapegøjer vs. mennesker

Havets klovn

Selvom en fugl kan virke malplaceret på et akvarie, så er der en god grund til, at Den Blå Planet ønsker at formidle om lunder. Deres fjer er vandtætte og gør, at de kan dykke og svømme i havet med hjælp af deres vinger. Det tager masser af kræfter at flyve igennem vandet, men lunderne kan dykke helt ned til 50 meter i op til 108 sekunder. De lever 2/3 af året ved havet, og lever af fisk, som de dykker efter. Næbbet er bygget, så de kan holde på fiskene, mens de dykker efter flere, og kan derfor nemmere tage mad med hjem til deres unger.

Lunder er en del af alkefuglefamilien, og på grund af deres ekstraordinære evner i vand, flyver de fleste alkefugle ikke. Pingviner er et velkendt eksempel af samme artstype, som evolutionært har udviklet meget små vinger, der ikke kan bruges til at flyve med, men hjælper dem med at svømme og jage hurtigt under vand.

Lunder er både gode til at flyve og svømme, men bliver alligevel kaldt for havets klovn, fordi de har store orange fødder, der ikke altid er så praktiske, når der skal lettes og landes. Men med deres talenter både til lands, til vands og i luften, kan man dog argumentere for, at de burde få mere anerkendelse end det.

På Den Blå Planet kan du være heldig og se dem vise deres evner frem i Fuglefjeldet, ligesom i denne video: