Alt andet end en flad fornemmelse

Alt andet end en flad fornemmelse

Fladfisk er meget mere end noget, der går godt til smørstegte kartofler, hakket persille og citronbåde.

Måske du bedst kender danske fladfisk som en ingrediens i dit køkken. En sådan tilgang er udemærket, men også en smule, ja flad, for at sige det på fladfiskesprog. For fladfisk er utrolige dyr, der gennemgår en helt særlig udvikling.

Sådan bliver fladfisken flad

Havbundens kamæleon

Fladfisk trivial

Kan du se hvor mange fisk, der “leger gemmeleg” i Trivial-Pursuit-bassinet? Se svaret nederst.

Nogle fladfisk er ligesom kamæleoner i stand til at skifte farve, så de matcher havbundens mønster. Evnen til at skifte farve skyldes hudens farveceller (kromatoforer), der indeholder små flytbare farvekorn. Ved hjælp af det øje, der er nærmest bunden, kan fladfisken registrere bundlagets mønster, og justere sine farver derefter. Camouflagen hjælper fiskene til ikke blot at skjule sig for fjender, men også til at ligge på lur efter byttedyr.

Rødspætte + Skrubbe = Leps

I naturen holder de fleste sig til sin egen art, når det handler om at føre slægten videre. Men her er rødspætten undtagelsen, der bekræfter reglen, fordi den kan få unger med en anden fiskeart, nemlig skrubben. Både rødspætter og skrubber gyder deres æg og sæd frit i vandet, og det er så her, de to arters DNA kan blive blandet. Resultatet er en hybrid fisk, som man kalder for en leps. Hybrider mellem arter er yderst sjældne i naturen, og oftest er de sterile. Et velkendt eksempel er muldyret (blanding af hest og æsel). Lepsen derimod kan godt få unger med andre leps, men det sker dog sjældent i naturen.

Afslørring i fladfiskegemmeleg

Her afsløres, hvor mange fladfisk, der var med i “gemmelegen”.
I alt forsøgte 6 fisk at skjule sig.

I det sorte bassin var 2 skrubber og 1 pighvar.
I ‘grusbassinet’ gemte 2 skrubber sig.
Endelig er der en enkel skrubbe i sandbassinet.
Tak fordi du legede med.