Se kilden til evig ungdom på Den Blå Planet

Se kilden til evig ungdom på Den Blå Planet

I græsk mytologi er hydra et kvindeligt kæmpe-søuhyre med ni hoveder, hvoraf det midterste var udødeligt. På Den Blå Planet er hydra et millimeter stort og knap så farligt polypdyr, men det med udødelighed er ikke helt ved siden af.

Præsentation af hydra

Hej. Jeg er en hydra. Jeg har ikke noget hoved og spiser med min anus. Jeg er få millimeter stor og ligner en prik på en prik, og så har jeg nogle streger som ben. Hvis du skærer mig i to stykker, bliver jeg  til to nye individer. Jeg er en ferskvandspolyp, der er beslægtet med bl.a. vandmænd og koraller. Når jeg skal have børn, skal jeg ikke parre mig. Jeg kloner mig selv, så min børn vokser op og bliver nøjagtige kopier af mig. Men der er særligt ét punkt, hvor jeg skiller mig ud fra andre dyr…

Og her stopper vi så den menneskelavede præsentation af hydra, som lever i et rundt ferskvandsakvarium på Den Blå Planet. Da den er et simpelt hovedløst dyr, kan den jo ikke præsentere sig selv på menneskesprog.

Dyret der ikke ældes…

Hydra har et særligt kendetegn. I følge ny forskning med dansk deltagelse er det blevet bevist, at hydra ikke ældes. Hydra er propfyldt med stamceller, som jævnligt deler sig. Den producerer konstant nyt væv og er en mester i at regenerere sig selv.

…men som godt kan dø

Det betyder dog ikke, at hydra ikke kan dø. Det kan den sagtens. Ofte ender den som fiskeføde, men den kan også dø af en form for sygdom. I det netop overståede forskningsforsøg, døde flere hydra ved uheld, fx når ferskvandet skulle udskiftes.

Hydra

Hydra er ikke stor sammenlignet med en lillefinger

Cølibat betaler sig

Som nævnt skal hydra ikke parre sig for at formere, men under særlige forhold kan den udvikle kønsorganer, men det har en høj pris. Prisen for at være seksuelt aktiv er, at den vil begynde at ældes og til sidst dø.

Se hydra i akvarie 1.