3 ting du kan lære af en blind hulefisk

3 ting du kan lære af en blind hulefisk

Hvis du drømmer om at skrive en selvhjælpsbog, så overvej at bruge hulefisken som case. Der er meget vi kan lære af dyr. Her er 3 ting - til fri afbenyttelse for alle selvhjælpsbogforfattere in spe.

For at være helt ærlig, så er der en fiskeart på Den Blå Planet, som ikke får lige så meget opmærksomhed, som fx hammerhajerne og havodderne. Der er tale om den blinde hulefisk, som bor i en af Den Blå Planets mindste akvarier. Det gør den dog ikke uinteressant, tværtimod. Som alle andre fisk på Den Blå Planet, er der en særlig grund til, at vi har lige netop den udstillet. Det vil fremgå af den mere eller mindre selvhjælpsagtige tekst nedenfor.

1. Selv om du er ukendt, kan du skabe stor glæde for andre

Måske har du drømt om at være kendt, som Leonardo DiCaprio eller Scarlett Johansson, men livet har taget den uventede drejning, at du ikke er at finde på avisernes forsider. Tab ikke modet. Selvom der ikke er mange, som kender dig, så kan du skabe stor glæde for andre. Sådan er det også med hulefisken. Den har levet i tusindvis af år uden at et eneste menneske har kendt til den. Den har ikke haft noget navn, og den har ikke skabt overskrifter, som hajer eller klovnfisk har for vane.

For entusiaster, biologer og eventyrer har det skabt stor glæde at støde på hulefisken i de mørkeste huler i Mexico. Det har været spændende at se, hvordan hulefisken efter tusinder af generationer i mørket har mistet øjet. For hvad skal man bruge et sæt øjne til, når der ikke er lys? Her giver det meget bedre mening med en veludviklet sidelinjesans, sådan at man kan mærke selv de svagest bevægelser i vandet fra små byttedyr, større rovfisk eller andre hulefisk. Fisken registrerer også sten, planter og andre ting i vandet og undgår sådan at støde ind i dem. Det kan ses i videoen ovenfor.

2. Du er lige, som du skal være

Måske synes du din næse er for stor eller ben for korte, men faktisk er du lige, som du skal være. Menneskekroppen er tilpasset til at kunne overleve under mange forskellige forhold ikke mindst takket været en stor og effektiv hjerne mellem ørene.

Den blinde hulefisk er også præcis, som den skal være. Den er godt tilpasset efter det ekstreme miljø, som den lever i. Et menneske ville ikke overleve mange minutter i hulefiskens omgivelser. Vi ville straks fylde lungerne med vand og miste orienteringen. Så selvom hulefisken er bleg, lille og blind, så er den lige som den skal være.

3. Der er andre som dig

Måske tænker du, at du er for anderledes, og der ikke er andre, som kan sætte sig ind i, hvordan det er at være dig. Igen, fat mod, der plejer at være andre gode mennesker, som man kan spejle sig i, også selvom man føler sig lidt specielt, men nogle gange skal man lede længe.

Sådan er det også med den blinde mexicanske hulefisk. Den er ikke den eneste hulefisk i verden. I 2017 skabte en lille hulefisk stor sensation, da den blev fundet i Tyskland. Fisken var en sensation, for det var den første hulefisk, der var opdaget i Europa. Det er for øvrigt også den eneste hulefisk, vi kender, der lever så nordligt. Eksperter har hidtil formodet, at hulefisk, hvis de overhovedet fandtes i Europa, ikke ville leve nordligere end den 41. breddegrad, hvilket er så sydligt som byen Napoli i Italien. De har ikke være nemme at finde. For selv for meget rutinerede dykkere tager det mindst en time at komme hen til det sted i Aachquelle, hvor fisken findes. Man skal svømme hele vejen under vand imod en meget stærk strøm og samtidig finde vej igennem en kompliceret labyrint af gange og huler.

I følge Peter Petersen, som er dyrepasser på Den Blå Planet, så er der efterhånden fundet en del nye hulefisken, som stadig venter på at blive beskrevet som art, så det er altså kun nogle få mennesker i hulefisk-miljøet, der kender til de nye arter. Men dejligt er det, at der findes mange hulefisk, som uafhængigt af hinanden har lært at tilpasse sig steder, hvor solen aldrig skinner.

 

EKSTRA: Udtryk der ikke længere giver mening for hulefisk

Den blinde mexicanske hulefisk nedstammer fra en seende fisk, men eftersom den som art nu er blind, er der mange udtryk, som ikke længere vil give mening for en hulefisk (hvis den altså havde sprog):

bind for øjnene
blodskudte øjne
blåt øje
der falder skæl fra ens øjne
det hvide ud af øjnene
(en lille) én på øjet eller en time på øjet
en time på øjet eller (en lille) én på øjet
falde i øjnene
finde nåde for nogens øjne el. blik
for (mit el. sit) indre øje
for nogens blå øjnes skyld
for øjnene af nogen
få søvn i øjnene
få øje på
få øjne
få øjnene op for
glimt i øjet
gøre store øjne
have dollartegn i øjnene
have et godt øje til
have et øje på hver finger
have noget for øje eller holde sig noget for øje
have øje for
have øjne i hovedet
have øjne i nakken
himle med øjnene
holde sig for ørerne (øjnene el. næsen el. ..)
holde sig noget for øje eller have noget for øje
holde øje med
holde øjnene åbne
ikke et øje
ikke lukke et øje
ikke se på med blide øjne
i mine (hans el. deres el. ..) øjne
julelys i øjnene
lige i øjet
lukke øjnene for noget
med et blink i øjet
med et glimt i øjet

Fra ordnet.dk