5 gode grunde til at spise bæredygtig fisk

5 gode grunde til at spise bæredygtig fisk

Rygning er usundt, og fisk er sundt. Det ved alle, men alle ved ikke (endnu), at det er nemt og vigtigt at købe bæredygtige fisk. Ved at spise bæredygtig fisk beskytter du vigtig natur, får en sund krop, og så sikrer du job til fiskeriet.

Det er sund og lækkert at spise fisk, men naturen har brug for at maden bliver fanget bæredygtigt, og her er der stadig mange danskere, som ikke tænker i bæredygtighed, når de står ved køledisken. 8 ud af 10 overvejede ikke fiskens bæredygtighed sidste gang de købte fisk til aftensmad*. Forhåbentlig vil det tal ændre sig til fordel for naturen. Det er let at spise bæredygtige fisk. Hvis du ikke selv fanger fisken i naturen, ligesom bjørnen ovenfor, skal du blot finde en pakke i supermarkedet med det blå MSC-mærke eller grønne ASC-mærke – udvalget er stort.

Vi har lavet 5 gode grunde til at spise fisk, der er fanget på en ordentlig måde. Velbekomme.

1. Bæredygtigt fiskeri beskytter verdenshavene

Havene rummer et fantastisk dyreliv og udgør levebrødet for 1/10 af verdens samlede befolkning. Men havenes økosystemer er under et enormt pres. Overfiskeri og dårlige fangstmetoder truer bestandene af fisk og skaldyr, de små kystfiskersamfund og nationale økonomier. Ved at vælge bæredygtigt fisk og skaldyr bidrager du med at bevare fiskebestande og deres leveområder samt sikre, at det kan betale sig for erhvervet at fiske bæredygtigt.

Se også: Er det okay at spise rejer?

2. Fisk er sundt for din krop og smager fantastisk

Fisk er det bedste du kan spise, når du vil have mange D-vitaminer. Især fede fisk som laks, makrel og sild er fulde af det vitale vitamin. Men fisk er også godt for så meget andet.

Mere end en femtedel af din hjerne består af omega-3-fedtsyrer. Ikke overraskende har fisk derfor stor betydning for din hjernes ydeevne. Om du bliver den nye Albert Einstein er ikke sikkert, men omega-3 reparerer og danner nye hjerneceller og beskytter mod hjernens naturlige aldringsproces.

De magre fisk som fx tun, torsk og rødspætte er ren slankekost. Med et højt proteinindhold og et superlavt fedt- og kalorieindhold får du optimal mæthed pr. kalorie. Langt bedre end fra både rødt kød og fjerkræ. Men de fede fisk er heller ikke så ringe. Fede fisk som fx laks, sild og makrel indeholder flere kalorier end de magre, men også flere sunde fedtsyrer – og netop omega-3-fedtsyrer har vist sig at kunne øge fedtforbrændingen.

3. Bæredygtigt fiskeri bidrager til at undgå katastrofer for fisk og fiskere

Overfiskeri førte i 1992 til et kollaps af det canadiske torskefiskeri. 35.000 fiskere og fabriksarbejdere fra mere end 400 kystsamfund mistede deres job som følge af dette. Katastrofen medvirkede til at ​​MSC blev etableret.

4. Du har et stort udvalg af bæredygtige fisk til ethvert budget

Du kan få bæredygtige fisk og skaldyr fra hele verden. Der findes mere end 10.000 forskellige produkter på tværs af mere end 100 lande. Alene i Danmark findes der mere end 1500 produkter. Der er noget for ethvert husholdningsbudget. Du kan få alt fra makrel på dåse til delikat hummer – alt sammen fanget bæredygtigt.

5. Du ved, at der er grundige vurderinger bag hvert produkt

For at blive MSC-certificeret gennemgås de enkelte fiskerier af uafhængige eksperter for at sikre, at de lever op til MSCs krav for miljømæssigt bæredygtigt fiskeri.

Vurderinger imod MSC fiskeristandard tager i gennemsnit 18 måneder at gennemføre. De bliver udført af uafhængige certificeringsorganer, som benytter et hold af eksperter til at vurdere fiskeriet. Holdet er påkrævet at besøge fiskeriet, konsultere alle relevante interessenter og vurdere alt tilgængeligt data og information, når de beslutter om et fiskeri skal certificeres eller ej. Deres anbefalinger bliver også peer revieved af uafhængige eksperter.
Ingen andre programmer der vurderer den miljømæssige bæredygtighed af vildtfanget fiskeri har den samme grad af grundighed og interessentinvolvering.

*https://coopanalyse.dk/analyse/8-ud-af-10-overvejer-ikke-fisks-bæredygtighed