Zebrahaj går i trance under træning

Zebrahaj går i trance under træning

Du kan ikke få en haj til at give pote eller sætte sig, når der bliver sagt ”sit”, men faktisk kan du godt træne hajer. Det gør dyrepasserne dagligt på Den Blå Planet, hvilket giver store fordele.

I den store oceantank på Den Blå Planet kan du opleve mange slags hajer, som dagligt fodres og aktiveres af dyrepasserne. Træningen bag kulisserne er skræddersyet til den enkelte art. ”Target-træning” bliver brugt til mange af dyrene. Det betyder, at hajerne har lært at genkende objekter, som de skal hen til for at få mad. Guitarfiskene har fx lært at følge en rød target, som guider dem op til overfalden, mens hammerhajerne svømmer hen til en lyserød bold for at få mad. Zebrahajerne bliver fodret på en sorte platform.

Håndfodring af zebrahajer

Ved den sorte platform ved oceantankens kant sidder Den Blå Planets dyrepasserelev Melanie Gehring klar til fodring. I forbindelse med hendes afsluttende eksamensprojekt, har hun fokuseret på en ny træningsmetode, der skal gøre det nemmere for dyrepassere og dyrlæge at kom helt tæt på dyret. Der er kun en 20 centimeter lang tang mellem Melanies hænder og hajernes tænder, som ellers bliver brugt til at knuse og pulverisere skaller og kan gøre stor skade på en finger eller to… men der er heldigvis kun interesse for de store stykker fisk. Hajerne bliver fodret en ad gangen, og de nusses på næsen og aes på kroppen, når de svømmer langsomt forbi.

Hvordan får man en haj til slappe helt af?

Hajernes hud er lavet af bittesmå hudtænder, og føles derfor lidt ligesom asfalt, så de bliver ikke nusset for hyggens skyld. Berøringen af dyret gør det nemmere at komme tæt på, og sørger for at hajerne ikke bliver stresset, hvis de en dag skal behandles eller medicineres.

En af hajerne svømmer elegant forbi, og Melanie tager blidt fat i halen for at kigge nærmere på nogle små sår. Selvom det går stærkt, så kan hun se, at de små bidemærker er fra deres parringsritualer, og ikke er noget at bekymre sig om. Hannen bider i hunnens hale for at kunne vende dem om for at bedre kom til.

Hajer kan gå i en slags trance

Når zebrahajhunnen ligger på ryggen, kommer hun i en tranceagtig tilstand, der hedder Tonic Immobility, som gør hun slapper helt af. Samme tilstand kan opstå underparringsritualer i naturen:

Tonic Immobility er en tilstand, som dyrepasserne også kan fremprovokere ved at vende hajerne på ryggen. Det gør det nemmere for dem at sundhedstjek zebrahajerne, og kan kun opnås fredeligt, hvis dyrene er vant til at blive aet på kroppen.

Den populære haj

Zebrahajer er oplagt at træne sådan, da de ikke behøver at svømme konstant for at trække vejret, som de fleste andre hajarter, men trives ved bunden af havet, hvor de pumper vand igennem deres gæller, og kan derfor ligge stille uden problem.

De er også kendt for at være lærenemme, og fremskridtet er tydeligt over de par uger, hvor Melanie træner dem. Efter få gange er der en tydelig forbedring i deres træning, og de begynder at ligge stille mens de venter på et klap på næsen og en godbid.

På Den Blå Planet har zebrahajerne været meget omtalte, da vi både har en zebrahajunge, der vokser hurtigt, og et nyt zebrahaj æg, som bliver passet godt på. Det giver os en spændende mulighed for at se, hvordan de udvikler sig igennem livet, og der vil forhåbentligt blive trænet en helt ny generation af zebrahajer ved den sorte platform.