Tre kategori 4 orkaner på én gang er ny rekord

Foto: Astronaut Kjell Lindgren

Tre kategori 4 orkaner på én gang er ny rekord

Hvilken effekt har orkaner på fisk?

Hav og himmel i bevægelse

Lørdag den 29. august 2015 satte Kilo, Ignacio og Jimena hav og himmel i bevægelse i Stillehavet. For første gang i historien kunne forskere måle tre kategori 4-orkaner på én gang i Stillehavet. Ovenfor ses et spektakulært foto af orkanen Jimena fra den amerikanske astronaut Kjell Lindgren.

Så voldsom er en kategori 4-orkan

Kategori 4-orkaner har vindhastigheder på mellem 210-249 km/t. Når de ind på land, så begynder hustage at flyve af husene og buske, træer og skilte kan blæses væk. En campingvogn vil sandsynligvis  smadres, og på almindelige huse ødelægges døre og vinduer. Lavtbeliggende områder oversvømmes helt op til kilometer inde i landet. Et mareridt for forsikringsselskaberne.

Heldigvis er det usandsynligt, at de tre orkaner Kilo, Ignacio og Jimena når kystregioner. 

Orkaner er ikke så slemt for fisk…

Når nu en kategori 4-orkan kan smadre træer og huse på landjord, hvordan er det så at være fisk tæt på sådan et kraftcenter?
Svaret afhænger af, om fiskene er langt ude  havet eller tæt  kysten.
 havet mærker fisk nær havoverflade turbulens fra en forbipasserende orkan. Forskning viser dogat fisk kan undgå vaskemaskinebevægelsen ved at svømme dybere, så generelt er en orkan ‘no big deal’ for en fisk i havet.

…medmindre man færdes tæt ved kysten

Anderledes er det i kystområder, hvor langt de fleste fisk bor. Her har orkaner langt større indvirkning. Orkaner kan for eksempel blæse havvand ind mod kysten. Det gør de kystnære vådområder mere saltrige end normalt, hvilket tiltrækker fiskder normalt lever i det åbne hav, men når området begynder at stabilisere kan det være svært for fiskene at leve der.

Andre gange bringer orkaner kraftig regn, der kan oversvømme floder, så store mængder ferskvand rinder ud i havet. Ferskvand er mindre tæt end saltvand,  det flyder ovenpå  havet lidt ligesom olie  eddike. Tæthedsforskellen forhindrer ilt i at komme mod bunden, hvilket stresser bundlevende fisk.
Orkaner kan også ødelægge koraller og hermed påvirke dyr til at finde beskyttelse og mad.