Stor nyhed på 44 gram

Se et døgns klækkekamp på 33 sekunder

Stor nyhed på 44 gram

Et lundeæg er klækket for første gang på Den Blå Planet

Den 25. juni kom et lille lundeæg til verden på Den Blå Planet. Det er ikke første gang det sker. Lunderne, Fratercula arctica, også kendt som en søpapegøjer, har de seneste 4 år lagt æg, men desværre er æggene af forskellige grunde aldrig klækket.

Derfor har dyrepasserne denne gang valgt at bryde naturens gang, og lægge ægget i en rugemaskine for at øge chancerne for at ungen udklækker og overlever.

Den første levetid

Det første lille revne på ægget kom mandag den 6. august 2018. Spændingen om, hvornår ægget ville klække, var stor blandt dyrepasserne og derfor opstod en konkurrence om tidspunktet for dette. Først tidlig onsdag morgen var den lille unge fuldt udklækket og dyrepasserelev Melanie løb med æren af sejren.

Den første uge efter udklækning skal lundeungen blive i rugemaskinen, for at dyrepasserne bedst mulig kan passe på den skrøbelige fugl. Her kan de indstille temperatur og luftfugtighed, sådan at ungen har det bedst muligt.

Lunden skal de første 48 timer leve af sin egen æggesæk, før den er klar til at blive fodret med bittesmå stykker fisk. Det første stykke tid skal ungen spise det halve af sin kropsvægt i mad, fordelt over 5 måltider på en dag, som på udklækningsdagen var på sølle 44g.

Dyrepasserne undgår lunden med vilje

På trods af at dyrepasserne er vilde med lundeungen, undgår de at have for meget interaktion med den, da de gerne ser, at den ikke bliver for afhængig af mennesker og f.eks. forbinde sine måltider med dem. Derfor bliver ungen heller ikke håndfodret, som man ellers vil gøre med så mange andre fugleunger.

Maden bliver derimod lagt ind i buret til den, og så skal den selv klare resten – ligesom det bliver gjort i naturen, hvor forældrene kun finder maden til ungen, men ikke fodrer den.


Dyrepasserne gør hvad de kan, for at gøre den første levetid rar for lunden. Derfor har de lagt en bamse ind til ungen, for at gøre den mere tryg, og for at den skal knytte sig til andet end passerne. At bamsen er en pingvin gør ikke så meget ;)

Naturen vs. Den blå Planet

I naturen ville ungen være afhængig af sine forældre de første 40 dage af sin levetid. Herefter flyver forældrene og den lille unge må klare sig selv.

På Den Blå Planet vokser lundeungen dog ikke op hos sine forældre, da chancerne for at ungen ville overleve vil være små. Der lurer nemlig en masse farer ude i fjeldet, hvor forældrene opholder sig. Her kan den kluntede lille unge falde i vandet og blive til torskefodder, eller få en hård velkomst af de andre fugle i fjeldet. Så den kommer først ud i fuglefjeldet, når den er klar til at sørge for sig selv.

DFDS_lunden