Sommer med verdens tætteste pels

Sommer med verdens tætteste pels

Havodderne Agnes og Mojoe har, foruden et nuttet ansigt, verdens tætteste pels. Det gør, at de kan holde varmen i det iskolde vand ved Alaskas kyster, hvor de kommer fra. Så når vi andre nyder den dejlige danske sommer, hvordan har de pelsede pattedyr det så?

Sommer er for mange danskere en skøn tid med isvafler, sommerkjoler og ture til stranden. Men når man har verdens tætteste pels, er sommer en lidt anden sag. Selvom den danske sommer ikke altid arter sig, som vi kunne ønske os, er den alligevel altid for varm, når man er en havodder. Derfor er det op til dyrepasserne at holde de tætpelsede dyr nedkølede. Og hvordan køler man en havodder om sommeren? Ligesom man køler alle os andre: med is!

Se mere om havoddere på Den Blå Planet

Man skulle måske ikke tro det, men havodderanlægget har sin helt egen isterningemaskine. Havodderne elsker nemlig en dukkert i en spand fuld af isterninger, og så spiser de også de kolde snacks. Det køler dejligt og holder odderne hydreret i sommervarmen. Der skal en del is til. Op til 200 kg isterninger om dagen går der til havoddernedkøling og snacks, og på havoddernes første år på Den Blå Planet blev der brugt hele 24 tons is.

Vinterbader året rundt

Om sommeren tilbringer odderne meget tid i vandet. Det er simpelthen for varmt at være oppe af det kolde vand ret længe ad gangen, så om sommeren kan man være ret sikker på at se en havodder kolbøtte eller to, skulle man lægge vejen forbi. Vandet i anlægget må max være 12 grader varmt. Bliver det varmere, er der en alarm, der går i gang.

Havodderne kan ikke selv regulere sin kropstemperatur, så derfor er de afhængige af koldt vand og isterningebade til at holde kropstemperaturen nede i sommermånederne. Hvis odderne ikke holdes nedkølet, kan deres kropstemperatur stige til farlige højder på rigtig kort tid. Det er farligt for havoddere, ligesom det er for mennesker. Derfor er alarmen i anlægget vigtigt, så dyrepasserne kan reagere hurtigt, hvis der skulle ske en fejl med køleanlægget.

Om sommeren arbejder havodderanlæggets køleanlæg på højtryk, men om vinteren kan man slukke for det, og lade den danske vinter gøre hvad den er bedst til: Holde havoddere dejlig kolde. Sidste vinter kom vandtemperaturen i anlægget helt ned på 5 grader, og det er en dejlig badetemperatur, når man hedder Agnes og Mojoe.

Læs også om nærkontakt med havoddere

En kold flyvetur

Det var ikke en helt almindelig flyvetur havodderne var på fra Alaska til Den Blå Planet, da de kom hertil i 2014. Man siger, at havodderen har lige så mange hår på en kvadrattomme af sin krop, som vi mennesker har på hele hovedet. Fordi havodderne har så tæt en pels, kølede man hele flyvemaskinen ned til 10 grader. Havodderne var godt tilfredse efter den 12 timer lange flyvetur. Dyrepasserne derimod, var glade for at komme ud af den kolde flyver.