Vi nærmer os påsken, foråret er i gang og ude på markerne løber nyfødte lam rundt. Men det er ikke kun udenfor, at der er kommet nyt liv til. I Den Blå Planets krybdyrsrum i kælderen har en skorpionhun, Euscorpius italicus, fået unger. Det skabte stor glæde hos dyrepasserne, der hurtigt fik postet dette fine billede på Instagram, hvor man kan se, hvordan moderen bærer ungerne på ryggen.
Se også: Pynt verdens største hajpåskeæg i påsken
Pas på mor ikke spiser dig
Ungerne har nu forladt ryggen og foretaget et hamskifte. Det er altsammen lige efter bogen. De små unger er nu hvide og bløde. Levede de i naturen, vil de være en lækkerbiksen for mange. På Den Blå Planet kan de dog ånde forholdsvis lettet op, da de bliver fodret systematisk og altså er i mindre fare for at blive spist. De kunne ellers være en fristelse, selv for deres egen mor, som godt kunne finde på at æde dem, hvis den blev sulten nok.
Dyrepasserelev Simon Boye Nielsen har placeret en svamp hos skorpionerne, som hjælper med at skabe et mere fugtigt miljø, hvilket gør hamskiftet mere behageligt. I det hele taget kan skorpioner godt lide fugtige og mørke arealer.
Faktisk har der været et tilfælde i Danmark, hvor skorpioner overlevede 17 år i et parcelhus, efter de ved en fejl var blevet taget med hjem fra en ferie i Sydeuropa, hvor de lever frit.
Denne type skorpioner er ikke farlige. Bliver man stukket af deres brod, svarer det til et hvepsestik.
Nye unger på vej
Hvis alt går vel kan Den Blå Planet snart glæde sig til endnu flere skorpionunger. En anden skorpionhun går sandsynlighed rundt med fostre i kroppen og skal snart føde levende unger. Den Blå Planet samling kan altså vokse betydelig, og så er det, at de må på “overskudslisten”, som er en liste inde for ZOO-verden, hvor man skriver dyr op, man har i overskud. Så kan andre zoologiske- og akvatiske anlæg få glæde af dem.
Hamskifte
På videoen ser det ud som om, at der er unger på morens ryg. I virkeligheden er det kun exo-skeleter, som de små unger har forladt. Skorpioner fortsætter ikke med at skifte ham hele livet, som andre dyr.