Bemærk: Krokodillerne er ikke længere i udstillingen.
Regnskoven på den Blå Planet har fået seks nye beboere. I akvarium 21 og 22, der normalt bebos af arowanaer, spademaller og flodpigrokker, er der nu også seks filippinske krokodiller.
I naturen er den filippinske krokodille stærkt truet, og i 2011 var det estimeret, at der kun var 250 individer tilbage. Tidligere var handel med krokodilleskind den største trussel, men i dag er det største problem rydning af dens levesteder.
Derfor har de filippinske myndigheder indledt et bevaringsprogram blandt andet i samarbejde med NGO’en Mabuwaya Foundation.
Betaler lokalbefolkningen for at bevare reder
Et af hovedpunkterne i Mabuwaya Foundations arbejde er at sikre krokodillernes levesteder, og det gør de blandt andet ved at betale lokalbefolkningen for at bevare rederne. Hvis en landmand eksempelvis har et stykke jord, hvor der ligger en rede, får han penge for at lade være med at dyrke jorden.
Det har vist sig meget effektivt, så man forsøger ikke at sætte nye krokodiller ud i naturen.
Ambassadører i avlsprogram
Krokodillerne på Den Blå Planet kommer fra Krokodille Zoo på Falster og fra London Zoo, og en af grundene til, at vi kan vise dem frem for gæsterne er, at vi støtter Mabuwaya Foundation økonomisk.
Samtidig deltager vi i et avlsprogram, og krokodillerne – tre hanner og tre hunner – er derfor parret, så vi undgår indavl. Programmet koordineres i Europa fra Kölner Zoo i Tyskland og omfatter alle filippinske krokodiller i zoologiske anlæg, hvor de fungerer som ambassadører for både deres art og for bevaringsprogrammet.
Krokodillerne er også blevet chip-mærket, så man hurtigt kan kende forskel på dem ved at scanne dem, da det ellers kan være svært og omstændeligt at skille dem fra hinanden.
Træning sikrer sundhedstilstanden
Krokodillerne har været på planeten i adskillige måneder – du så måske, da de fik and til Mortensaften – men det er først nu, anlægget er bygget om, så det passer til krokodillerne.
Inden de blev sat ud i akvarierne, blev alle krokodillerne målt og vejet, og dyrepasserne træner løbende krokodillerne til at komme op på land og lægge sig, så vi kan måle og veje dem igen – og flytte dem, hvis det skulle være nødvendigt.
Vægt og størrelse er nemlig en rigtig god indikator for dyrenes sundhedstilstand, så ved kontinuerligt at træne dem, kan vi samtidig sikre, at de har det godt.