Mantaer – havets majestætiske kæmper

Mantaer – havets majestætiske kæmper

manta2

Jeg ser på dykkeruret. Vi ligger på 17 meter vand. Vi ligger så stille i vandet som muligt. Kun boblerne fra vores regulator kan høres. Vi er i ekstase pga. det, vi ser. For et øjeblik har vi glemt alt om havslanger.

Foran os udspiller sig en undervandsballet, man skal være utroligt heldig for at få lov at opleve. Seks store mantaer svæver elegant mellem hinanden. Det er store dyr. De er ca. fem meter i vingefang, men de bevæger sig ubesværet og yndefuldt gennem vandet.

En underbugsbehandling tak!

Set gennem lidt mindre poetiske briller er det, vi ser, nærmere en ’bilvask’ for mantaer. Klipperne nedenunder, som rokkerne igen og igen svæver henover, er en såkaldt pudsestation. Her holder massevis af små fisk til.

Når en rokke standser tæt på klippen, vælter en strøm af små fisk over til den og begynder på et festmåltid. På menuen er diverse smådyr og parasitter, der lever på og af rokken.

En af fiskearterne er pudserfisken, der har specialiseret sig i at rense andre fisk. Selv store rovfisk giver den lille fisk helt frit lejde til at komme tæt på og helt ind i gællerne. Pudserfisken sætter butik op på revet og holder til samme sted, så de store fisk ved, hvor de skal svømme hen for at blive serviceret.


Bunaken-pudserfisk-på-arbejde-foto-Henrik-Agner

Foto af pudserfisk: Henrik Agner.

Det er fantastisk at se de små, vævre pudserfisk svømme ind og ud af munden og gællerne på en rovfisk, der ellers hjertens gerne spiser små 5 cm fisk til morgenmad. Det er et af naturens partnerskaber, der fungerer til fælles bedste, og som derfor skaber sine egne regler.

Klodshans på udebane

Igen og igen suser de kæmpestore rokker hen over pudsestationen, og flere gange suser de hen over hovedet på os. Det virker pardoksalt, at så store dyr, der vejer ca. et ton, bevæger sig med så stor lethed og ynde igennem vandstrømmene.

Vi er pinligt bevidste om, hvor klodsede vi er i sammenligning. Vi er ude af vores element, pakket ind i 50 kg dykkergrej. Og nu er vores besøgstid ovre.

Læs også: Hva’ sir du?

Modvilligt følger vi vores lokale guide op gennem vandet. Luftforsyningen er under 50 bar, og vi stiger langsomt mod overfladen og det obligatoriske sikkerhedsstop på fem meter, så vi undgår dykkersyge.

Vi har konstant haft havslanger på hjernen de sidste par uger, men igen og igen oplever vi, at koralrevet er fyldt med fantastiske dyr og overraskende oplevelser.

De bedste hilsner fra Lars og Peter.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.