Hva’ si'r du?

Hva’ si'r du?

billede-6-Version-2

Flere medlemmer af havslangeekspeditionen har nu fået problemer med ørene. Det kniber med hørelsen – og det udfordrer kommunikationen.

Når vi spiser, antager det nærmest surrealistiske dimensioner. Al samtale bliver gentaget – ofte flere gange. I morges kom vores havslangeekspert Arne Redsted Rasmussen hen til morgenbordet og spurgte Lars om, hvordan det gik med ørene. Det manglende svar talte for sig selv.

Læs også: “Havslanger- Havslanger- Havslanger”

Det er de mange dyk, der ”sætter sig” i ørerne. Menneskets ører fungerer bedst, når trykket er ens på begge sider af det eustakiske rør, der danner forbindelse mellem næsesvælget og mellemøret. Når vi dykker, stiger det ydre tryk, og så opstår der et undertryk, der kan give problemer med vævet i øret.

Heldigvis er ingen endnu ramt så hårdt, at det ikke kan ordnes med en halv dag på land. På skift afstår vi fra et dyk eller to. Det er helt udramatisk, men det er ærgerligt at gå glip af oplevelserne ved revet.
foto-2012-Erik-Frausing-skal-krediteres-2
Foto: Erik Frausing.

Ti dage ude og ti dage hjemme

I går ankom Tarsius, en sydafrikansk dykkerguide, der kunne berette om en lille ø tæt ved vores base, hvor de lokale ofte ser havslanger. Øen er derfor blevet målet for denne formiddags dykning koblet med en efterfølgende eftersøgning på land.

Forskning tyder på, at nogle havslangearter bruger 10 dage til havs for at fange bytte og bagefter 10 dage på land for at fordøje. Derfor bruger vores dykkere både tid under vandet og ved huler langs kysten, hvor slangerne måske fordøjer deres bytte.

Læs også: Manta-møde på revet

Desværre er det netop i dag, hvor Den Blå Planets deltagere må blive tilbage for at ”pleje ørerne”. Vi benytter tiden til at blogge og behandle fotos. Vi er spændte på, hvad de andre kan berette fra undersøgelsen på øen og glæder os til at fortælle det videre til jer.

De bedste hilsner fra Lars og Peter.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.