Masser af havslanger!

Masser af havslanger!

Bunaken-Arne-Redsted-fanger-havslange1

Havslangeekspeditionen nærmer sig sin afslutning. Men vi har tid endnu – og havslangerne er derude!

Vi havde ikke været i vandet i mere end 10 minutter på vores første dyk, da den første gullæbede havkrait var fundet og fanget. Sådan!

I alt fangede vi otte gullæbede havkraiter den første dag: Tre hunner og fem hanner. Hunnerne er størst – sådan er det hos havslanger. Den længste var hele 129 cm lang og tyk som en medisterpølse! Men det var nok mere den, der havde lyst til at sætte tænderne i os end omvendt.

Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.

Undskyld, kender vi hinanden?

Havslangerne bliver undersøgt grundigt. Det første, vi tjekker er, om de har været i havslangeekspert Arne Redsted Rasmussens hænder sidste år, da han var en del af en ekspedition til området.
Fangne havslanger bliver altid mærket ved at klippe tre små hak i tre bugskæl. Det sker ifølge en kode, som den næste forsker let kan aflæse. Men ingen af disse havslanger har været fanget før.

Hoved eller hale – same, same but different

Der er nok ingen af os, der ville være glade for, hvis man ikke kunne se forskel på vores ansigt og vores bagdel. Men det er anderledes for havslanger.

Arne Redsted Rasmussen har en teori om, at havslangernes hoveder og haler ligner hinanden som del af havslangens overlevelsestaktik. Ved at forvirre rovfiskene til at angribe halen undgår slangen angreb mod det mere sårbare hoved. Ekspeditionens fotograf, Erik Frausing, fotograferer derfor havslangernes hoveder og haler, så Arne kan sammenligne dem nærmere.

DSCF22781
Foto: Erik Frausing.

Vi tager også en lille smule skind fra halen til DNA-test. Til slut slippes havslangerne fri igen samme sted, som de blev fanget. Med lidt held fanger senere ekspeditioner dem og fortsætter arbejdet med at samle viden om de spændende dyr.

Hvem er med på ekspeditionen?

Ekspeditionsleder, lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt (Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet), Havslangeekspert, lektor og ph.d. Arne Redsted Rasmussen (Design og Konservering, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur), Fiskeekspert, lektor og ph.d. Peter Rask Møller (Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet), Forskningschef og ph.d. Peter Gravlund (Den Blå Planet), Kurator Lars Skou Olsen (Den Blå Planet), Lektor Erik Frausing (Frederiksberg Gymnasium), Dykkerleder Henrik Agner (Søværnet). Derudover deltager to indonesiske og en australsk forsker. Ekspeditionen er støttet af Carlsberg Fondet, Lundbeck Fonden, Bodil Pedersen Fonden og Brødrene Hartmanns Fond.