Lundens årlige forvandling

Lundens årlige forvandling

Vi har fulgt lunden Axel over et år fra slutningen af ynglesæsonen i august, til han ligger på rede i juli. Her kan man tydeligt se den forvandling, lunderne gennemgår fra ynglesæson til ynglesæson.

De fleste kender lunderne, eller søpapegøjerne, som de flotte sorthvide fugle med det farverige næb – men faktisk ser lunder kun sådan ud dele af året og går igennem noget af en forvandling fra ynglesæson til ynglesæson.

Ynglesæson er pyntesæson

Når ynglesæsonen starter, er lunderne som vi kender dem fra billeder – flotte sorte og hvide med farverigt orange næb. Her gælder det nemlig om, at se flot ud for sin mage. Men når ynglesæsonen er ovre, er der ingen grund til at gøre sig til for sin partner længere, og lunderne bliver mere grå og pjuskede hen over vinteren.

Når foråret melder sin ankomst og ynglesæsonen kommer tættere på, bliver lunderne igen flotte med skarpe sorte og hvide aftegninger. Forandringen er så stor, at forskere før i tiden troede, at en lunde i vinterklæder var en helt anden art.

Axel i April

Axel i februar

Månedligt besøg hos Axel

For at kunne vise jer forvandlingen, har vi besøgt lunden Axel hver måned i et år fra slutningen af ynglesæsonen i august, til han ligger på rede i juli.

Ved at følge den samme lunde over et år, bliver det tydeligt at se, hvordan han først bliver mere pjusket, så grå over vinteren for igen at blive lys med skarpe aftegninger i maj – klar til den nye ynglesæson.

Lunder skifter både dele af næbbet og fjerpragt fra ynglesæson til ynglesæson, så læg mærke til ændringer i både næb og fjerpragt, der vil være særligt tydelige.