I weekenden skyllede en læderskildpadde (Dermochelys coriacea) på land ved Langeland. Den fantastiske læderskildpadde er en utrolig sjælden gæst i Danmark. Den er registreret fire-fem gange de seneste 100 år.
Læderskildpadden på Langeland havde været død længe og lugtede grimt. Dødsårsagen er endnu ukendt.
Hvor stor er læderskildpadden?
Læderskildpadden er verdens største marine skildpadde. Skjoldlængden kan blive et godt stykke over to meter og den største, man har fundet, havde en kampvægt på 916 kg. Det er samme vægt som en lille bil.
Eksemplaret på Langeland vejede “kun” 110,5 kilo, og dens skjold målte cirka 110 centimeter, så det er faktisk et lille eksemplar.
Vil Danmark få flere læderskildpaddebesøg?
Om læderskildpadden begynder at blive en hyppigere gæst i Danmark er Den Blå Planets chefdyrepasser Lars Skou Olsen forsigtig med at give et svar på.
“Sidste år oplevede vi, at usædvanlig mange klumpfisk skyllede op på de danske strande, hvilket sandsynligvis skyldes højere vandtemperaturer. At der nu også vil komme flere læderskildpadder er mere tvivlsomt, da læderskildpadden på Langeland måske blot er en tilfældig strejfer”, siger Lars Skou Olsen.
Læderskildpadden er verdens største marine skildpadde. (Foto: © Creative Common)
Læderskildpadden er en globetrotter
Læderskildpadden er kendt for at foretage de længste vandringer blandt alle krybdyr. Nogle er fundet 4800 km fra deres æglægningsstrande. På deres færd spiser de primært gopler.
Læderskildpadden er en “ensom” art
Læderskildpadde tilhører en forhistorisk familie af havskildpadder, som har været på jorden i mindst 110 millioner år. Dermed har den også overlevet den store masseuddøen for 65 millioner år siden, hvor dinosaurerne uddøede. I dag er den den sidste overlevende af en forhistorisk familie af havskildpadder. På IUCNs Red List står den som en truet dyreart.
Hvad skal der ske med læderskildpadden?
Den ildelugtende læderskildpadde er ankommet til Zoologisk Museum, hvor der skal laves nogle prøver af den. Herefter vil den blive skeletteret og indgå i museets samling