Desværre er vi fortsat tvunget til at holde lukket grundet de nye coronarestriktioner… Men når nu I ikke kan komme ud til os, så må vi jo komme hjem til jer. På vores YouTube-kanal kan man streame vores “pausefisk”, som sendes live fra oceantanken, koralrevet og arapaimaerne.
Mange lukkedage
I 2020 var vi lukket ned i 100 dage pga. pandemien, og i 2021 blev det til hele 153 dage. Det kunne i den grad mærkes. Så da vi endelig fik lov til at åbne for gæsterne den 20. maj, havde vi brug for gæster – mange gæster. Og med udsigt til endnu en sommer uden de udenlandske turister, som jo normalt udgør ca. 60 pct. af vores samlede indtjening, var gode råd dyre.
Heldigvis lykkedes det os – ikke mindst takket være en utraditionel kommunikationsstrategi samt en ny, stor særudstilling – at få lokket en masse danskere ud til os. Heraf en stor del, som enten ikke havde besøgt os før, eller som havde været her for mange år siden, dengang vi åbnede på Amager. Især var vi glade for, at mange flere danske børnefamilier lagde vejen forbi i skolernes sommerferie, og at de, udover at besøge alle vores fantastiske hav- og vandmiljøer, også brugte tid på vores store udendørs vandlegeplads og i det vilde vandhul.
Ferier, havfrueshows og Havet for længe siden
Efterårsferien blev også en kæmpe succes for især børnefamilier og bedsteforældrene. Der var fuldt hus til vores daglige fodringer, fortæller-events og ikke mindst havfrueshows. Alle aldre er vilde med havfruen Karin og hendes havfruekollegaer. Det er jo også en god blanding af et flot show, en stor sportspræstation og en dejlig eventyrfortælling, alt sammen i respekt for de dyr, der til dagligt bor i den store Oceantank.
Teamet herude og vores leverandører havde arbejdet hårdt for, at vores nye store særudstilling, ’Havet for længe siden’, med imponerende fortidshavdyr i 1:1 størrelse, var klar allerede d. 16. december sidste år. Udstillingen har siden vores genåbning i maj været en stor succes. Du kan læse mere om udstillingen her.
De velbesøgte ferieperioder gjorde det desværre ikke alene, endnu engang måtte Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, som en privat virksomhed, og i lighed med turisterhvervet generelt under coronakrisen, erkende, at de mange udenlandske turisters penge i den grad manglede i budgettet. Selvom vi selv har skaffet ca. 60 mio kr. under hele coronakrisen fra fonde, private donationer, de oprindelige parter bag Den Blå Planet og flere danske gæster, end vi normalt har, så manglede der penge i budgettet for 2022.
Stor opbakning
Men endnu engang lykkedes det at redde livet. Den store folkelige opbakning, som vi havde oplevet gennem sommeren, var åbenbart blevet hørt helt ind bag Christiansborgs tykke mure, hvor politikerne altså også mente, at Den Blå Planet, Danmarks Akvarium er værd at hjælpe igennem coronakrisen. Som noget helt særligt kom vi på Finansloven for 2022 med en ekstraordinær bevilling på hele 11,5 mio. kr. Det betyder, at vi (for første gang i meget lang tid) kan se lidt længere fremad og har sikret økonomi til, at Den Blå Planet kan komme helskindet gennem næste år –og dermed forhåbentlig også, at vi klarer os igennem tredje bølge af pandemien, som ramte os lige før jul.
Så nu, hvor året går på hæld, ser vi frem til, at vi får lov til at genåbne og fortsætte vores engagerede formidling af viden om livet i verdens floder og have – de have, som er så vigtige for miljøet og for vores forståelse af alt fra klimaforandringer til menneskeskabte problemer samt udfordringer for de fisk og dyr, der lever på Den Blå Planet og i alle verdenshavene.
Til slut vil Den Blå Planets medarbejdere og jeg selv gerne benytte lejligheden til at takke alle jer, der har støttet Den Blå Planet i 2021, uanset om I har besøgt os, købt årskort eller på anden vis støttet os i det forgangne år. Uden jeres hjælp var vi ilde stedt.
Med ønsket om et godt nytår
Jon Diderichsen
Administrerende direktør for Den Blå Planet, Danmarks Akvarium