Står du på bunden, vil der være otte meter op til kanten, en kæmperude at kigge ud igennem som vejer cirka 70 ton, og cirka fire millioner vand omslutter dig. Alt vandet bliver oven i købet renset i et kompliceret pumpe- og filtersystem – hver dag.
Det handler om at tænke langsigtet
Dyrene bliver trænet jævnligt, og nogle af dem er blevet trænet dagligt gennem flere år, hvilket gør det lettere at fodre dem men også at inspicere dyrenes helbred.
Mennesker er vant til at spise i andres selskab, men for den buemundede guitarfisk kan det være en anderledes og utryg oplevelse, og derfor startede dyrepasser Mathias Skov med at stå i nærheden af guitarfisken. Efterhånden blev den tryg ved mennesker og forbandt Mathias’ tilstedeværelse med noget positivt. Som tiden gik, blev guitarfisken mere og mere tryg, og næste skridt var at lære den at spise, mens der var en “targetpind” i vandet. Det er en pind, som fisken kan genkende, så den ved, hvor den skal svømme hen i forbindelse med en fodring.
Guitarfisken startede i et mindre akvarium og blev efterfølgende flyttet over i Oceantanken, hvor træningen virkelig viste sin værd. Når Mathias sætter en overdimensioneret “targetpind” på hele otte meter i vandet, ved den buemundede guitarfisk straks, at der er mad, og at den skal svømme op langs pinden, hvor Mathias er klar. Det, at dyrene har lært, hvornår og hvor de skal fodres gør, at det er nemmere at komme tæt på dyrene, hvis man skal give dem et helbredstjek.
Vi tager ansvar
Den Blå Planet er ansvarlig for et fælleseuropæisk moniteringsprogram, hvor man holder styr på, hvor mange hammerhajer der er, og hvordan deres sundhedsstatus er. Alle akvarierne i Europa udgør tilsammen et godt og stærkt netværk i programmet. Har et akvarium spørgsmål om hammerhajer, vil de typisk rette henvendelse til os for at få en afklaring. Samtidig holder vi os opdateret på den nuværende status på hajerne i Europa ved jævnligt at indhente data fra alle medlemmerne i programmet.
Den Blå Planet er ansvarlig for programmet, fordi vi har haft hammerhajer siden 2013, og fordi vi har flest hammerhajer i Europa – tre hunner og fem hanner.
I moniteringsprogrammet har vi fokus på transporten af hammerhajer, så vi kan optimere processen under transport. På sigt ønsker vi at opdrætte hammerhajer i fangenskab, så vi ikke skal fjerne dem fra deres naturlige habitat, men før vi kan gøre det, skal vi forbedre vilkårene under transporten fra et akvarie til et andet.