En af Den Blå Planets havskildpadder er død

En af Den Blå Planets havskildpadder er død

Den Blå Planet har mistet en havskildpadde. Dyrlæge og dyrepasser gjorde alt, hvad de kunne, men desværre stod den ikke til at redde.

Sidst i maj 2018 modtager Den Blå Planet 4 havskildpadder. 2 er alvorlig syge og kan ikke dykke. De 2 andre er umiddelbart raske. Èn af de “raske”, en uægte karette Caretta caretta, er nu død.

Havskildpadden er umiddelbart frisk ved ankomst og spiser i løbet af det første døgn, men en morgen bliver den fundet på bunden af dens karantænebassin. En dyrepasser hopper straks i saltvandet og får den op. Den er i live, men afkræftet og apatisk. Den reagerer ikke på stimuli. Den har væske i lungerne, som forsøges at tages ud og den får antibiotika.

Desværre står den ikke til at redde og den aflives. Samme dag obduceres den for at finde ud af, hvad den fejler.

Vigtig obduktion af havskildpadden

Det står hurtigt klart, at havskildpadden har været meget presset i dens organer. Hjertet har muligvis haft svært ved at få blodet rundt. Der er inflamation i leveren. Nyrerne har en fedtkant, og den har haft svært ved at oprette væskebalancen mv.

Havskildpadden stammer fra et akvarium i Frankrig, hvor vi fik to uægte karetter fra. Obduktionen er særlig vigtig ift., hvordan dyrlæge og dyrepassere skal tilgå den anden raske havskildpadde, som måske kan have nogle af de samme symptomer. Dyrepasserne er meget opmærksomme og sørger fx for, at dens foder i fremtiden bliver knap så proteinrigt.