Sætter man nye piratfisk ned i akvariet til de gamle, ligesom man sætter føde ned, så bliver de spist. De nye fisk vil være stressede, og de gamle piratfisk, der er trygge i deres omgivelser, vil se på de stressede fisk som byttedyr. Derfor benytter dyrepasserne et smart trick til at gøre flytningen så ufarlig som muligt for de nytilkomne fisk.
Dyrepasserne hopper ned til piratfiskene og svømmer rundt og distraherer dem med pludselige bevægelser. Mens de gamle piratfisk har travlt med at holde øje med og flytte sig for dyrepasseren, bliver de nye piratfisk stille og roligt sat ned i deres nye hjem. Piratfisk bliver blege i farven, når de bliver stressede og får farven igen, når de falder til ro. Så man kan nemt holde øje med, om stressen fortager sig, og der gik ikke længe efter dyrepassernes svømmetur, før piratfiskene havde fået farve i ”kinderne” igen. Håbet er, at piratfiskene i forvirringen ikke opdager, at de har fået nye beboer, og de nyankommne kan falde stille og roligt ind i flokken. Det har indtil videre virket godt.
Piratfisk er kyllinger
Det er et udbredt rygte, at piratfisk er glubske og spiser alt. Men det er ikke farligt for dyrepasserne at hoppe ned til piratfiskene – De er nemlig nogle kyllinger. Piratfiskene er mere bange for mennesker, end vi er for dem. Når en dyrepasser hopper ned til fiskene for at rense ruden, flytter de sig med det samme. Fodrer dyrepasserne med en hel fisk, spiser piratfiskene først, når de er sikre på, at den er død og ikke bevæger sig.
Se også: Livet som kannibalistisk bangebuks
100 forskellige piratfisk
Med 100 nye piratfisk er akvarie 24 nu oppe på 1600 fisk med skarpe tænder. Som et forsøg er nogle af de nye piratfisk en anden art, end de piratfisk der var i forvejen. Dyrepasserne starter med at introducere få individer af de nye arter, i håb om på sigt at kunne tilføje endnu flere, hvis det går godt. Der findes omkring 100 forskellige arter af piratfisk, og man kan nu opleve tre forskellige i regnskovens piratfiskedam.
Se også: 900 nye kannibalistiske bangebukse
Prøver at undgå indavl
De nye piratfisk kommer fra Peru og Brasilien, hvor de er indfanget fra Amazonas. Den Blå Planet, Danmarks Akvarium har i mange år opdrættet piratfisk, men for at undgå indavl er der brug for nye gener udefra. Det er altså pga. sundheden i piratfiskebestanden, at man køber fisk fra naturen i stedet for at opdrætte selv.