– Undskyld, hvor kan vi finde mallerne?
Det spørgsmål får vi næsten aldrig fra gæsterne på Den Blå Planet. De fleste ansatte forstår godt at mallerne må vige popularitetspladsen til hammerhajerne og havodderne. Det gælder dog ikke dyrepasser Peter Petersen. Han er vild med maller. Han kender alle mallearterne på Den Blå Planet, og stod det alene til ham, kunne Den Blå Planet godt rumme mere end de 87 forskellige mallearter. Når man fortæller ham, at mallerne ikke er lige så populære som hajerne på Den Blå Planet, tilføjer han kækt: “Endnu”.
På nuværende tidspunkt har Den Blå Planet godt 700 forskellige dyr på Den Blå Planet, så set i det lys gør de 87 maller et større indhug, men alligevel er det ingenting i forhold til de 2000 forskellige beskrevet mallearter, der findes. Et tal der er stigende, fordi der jævnligt findes nye arter. Faktisk har Peter Petersen bidraget til at beskrive en ny malleart efter at han havde svømmet rundt i en brasiliansk flod i dagevis.
Hvad er mallens navn?
Når der findes 2000 arter kræver det kreativitet at navngive fiskene på dansk, og det er sjovt at gennemgå listen over alle de sjove mallenavne, der er blandt fiskene på Den Blå Planet.
Fx:
- Netmønstret antenne-sugemalle
- Smuk gumminæse-sugemalle (man kan godt være smuk og blive kaldt gumminæse på én gang)
- Plettet kæmpe-fjerskægmalle
- Langhalet prinsesugemalle (mon der også findes prinsesser?)
- Forgyldt spademalle
Dyrepasser Peter Petersen har været med til at navngive flere af mallerne til dansk. Han fortæller, at det kan være en udfordring, at skulle finde på et nyt navn, hvis en unavngivet malle til forveksling ligner en allerede navngivet malle.
Følg med i dyrepassernes arbejde på Instagram
Du kan i videoen ovenfor se et sjovt fraklip til sidst, hvor dyrepasser Peter Petersen bliver forvirret, fordi han bliver spurgt ind til en Hvidstribet prinsesse-sugemalle, og som enhver ved, hedder det jo en Hvidstribet prinse-sugemalle. Det er go’ mallehumor ;)
Maller holder akvarierne rene
Det er ikke dovenskab, der driver Peter Petersen og de andre dyrepassere til at have mange maller på Den Blå Planet, men faktisk er de en stor hjælp.
Sugemaller lever hovedsageligt af alger, der gror på alle slags overflader, men spiser også meget andet som døde fisk, små snegle og krebsdyr. Den har munden på undersiden af hovedet, så den nemt kan suge sig fast på overflader og spise alger.
Her udfører de et stort stykke arbejde, som dyrepasserne er meget taknemmelige for. De hjælper nemlig med at holde indersiden af ruderne rene for alger. Dog må dyrepasserne gå ruderne efter jævnligt, for at de bliver helt rene.
Fra lille til stor malle
I videoen nedenfor kan du se en malle, som dyrepasser Peter Petersen selv har hentet hjem til Danmark for nogle år siden. Dengang var fisken kun få centimeter stor.
Den talende malle
Hvad siger en malle? Det kan du høre i videoen nedenfor, hvor dyrepasser Peter Petersen tager en malle hen til mikrofonen. Og frygt ej for den lille fisk. Den kan snildt klare sig over vand i længere tid af gangen.