#MakeCoralsColourfulAgain

Kærlighed er svaret på mange spørgsmål. Også spørgsmålet om, hvorfor har Den Blå Planet lavet en særudstilling om koralrevet.

Hvorfor er det, at Den Blå Planet har lavet en ny særudstilling om koraller? Hvad kommer det danskere ved – vi har jo hverken stenkoraller, søanemoner eller klovnfisk i vores danske farvande. Svaret er kærlighed. Det vender vi tilbage til.

Udstillingsansvarlig Rasmus Jakobsen har bemærket en forskel i, hvordan gæster forholder sig til udstillingerne på Den Blå Planet. Når gæster ser på danske fisk, så kender mange sild, torsk og makrel fra køkkenet, og de synes, at det er særligt at opleve fiskene i live i et realistisk miljø, som ikke er karry- eller tomatsovs.

I den tropiske afdeling er det en anden følelse, som rammer gæsterne. Sammenligner man det danske farvand med koralrevet, er der flere, som har snorklet eller dykket ved koralrevet. Og det er her kærligheden kommer ind i billedet. Det er ofte, når folk har været under overfladen på rejser syd på, at kærligheden til havet er begyndt eller oplevet stærkest.

Se også: Koralrevet – Havets sårbare vidunder

Koralrevene er vitterlig fantastiske. Kun regnskoven overgår koralrevene i antallet af arter, men koralrevene byder modsat regnskoven på en enorm farvepalette.

Hvis man aldrig havde hørt eller set koralrev, kunne man så forestille sig, at der kunne være liv så enestående under det blå hav? Næppe. Selv når man ved, at det er der, kan man tabe pusten og føle sig lille i forhold til det store vindunder, man beskuer. I følge Rasmus Jakobsen kommer kærligheden til korallerne altså “blot” fordi de eksisterer.

Masser af oplevelser for børn

Arbejdet med den nye koralrevsudstilling har været drevet af kærlighed og ønsket om at dele det med så mange som muligt. Ikke mindst drømmer Rasmus Jakobsen om at børnene får en fantastisk oplevelse med særudstillingen, så de vil holde endnu mere af naturen. Derfor har han og udstillingsteamet arbejdet for, at der kommer mange sjove elementer, som taler til børnenes fantasi, og som giver mulighed for, at de kan bruge deres krop og hjerne.

Hjerte rimer på …

Kærlighed og sorg er tæt beslægtet, og der er en smerte ved at have kendskab til koralrevenes globale tilstand. Korallerne er sårbare for temperaturstigningen i havet, og vi har de seneste år set en massedød. Det gælder ikke mindst på koralrevet over dem alle, Great Barrier Reef i Australien, som fylder det samme som Italien og kan ses fra rummet. Her er mere end 50% af korallerne forsvundet i Rasmus Jakobsens 36 års levetid og det piner ham, at fantastisk natur, som har udviklet sig over millioner år, er presset.

Læs også: Hvorfor er Great Barrier Reef ved at dø

Rasmus Jakobsen håber at udstillingen kan være med til, at vi begynder at elske koralrevet højere, og at det motiverer os til at reducere vores CO2-niveau. Forhåbentlig kan vi med udstillingen være en lille del i den store indsats, der er for at børn i fremtidige generationer kan opleve og elske koralrevet.

Lidt kækt sammenfatter Rasmus Jakobsen sit ønske i en sætning: #makecoralscolourfulagain