Danskernes favoritfisk er fundet - er din på listen?

Danskernes favoritfisk er fundet - er din på listen?

Danske akvariegæster spiser for lidt fisk. Det viser Citizen Science-undersøgelsen fra projekt FiSK, som Den Blå Planet har været en del af.

Gennem tiden har danskernes gennemsnitlige fiskeindtag været på lidt af en rutsjetur viser tal fra Fiskeritidende.dk:

1985
182 gram pr. uge
2008
154 gram pr. uge
2013
259 gram pr. uge

I 2008 lancerede Fiskebranchen* kampagner med det formål at få danskerne til at spise mere fisk. Skal man tro tallene, havde de succes. Der skete en stigning på 76% fra 2008 – 2013.

Trods stigningen halter det stadig for mange at leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger. Ifølge undersøgelsen fra projekt FiSK får kun 17% af børnene og 11% af de voksne akvariegæster nok fisk til at opfylde anbefalingen om at spise fisk til aftensmad 2 gange om ugen og flere gange om ugen som pålæg.

Det værste ved at spise fisk er i følge undersøgelsen, at folk synes, at fisk er for dyrt og en stor del bryder sig heller ikke om, at der er ben i, herudover er der også en lille del, som ikke bryder som om smagen eller lugten af fisk.

Frokost: Makrel til de unge – sild til de ældre

I følge projekt FiSKs undersøgelse, så hitter makrel, der svømmer i tomatsovs blandt børnene, mens ældre foretrækker den velkendte sildemad – gerne i den marinerede udgave. Begge er pålæg, som er nemme at have stående og hive frem, når man har lyst til frokostfisk. Tendensen er klar – jo ældre du bliver, desto flere erstatter deres makrelmad med en sildemad.

Hvor meget makrel i tomat du spiser, afhænger ikke kun af din alder. Det hænger også sammen med, hvor lang tid du har brugt på skolebænken. Ifølge undersøgelsen falder makrelmadens popularitet nemlig gradvist jo længere din uddannelse er.

Illustrationen viser i procent, hvor mange der spiser makrel i tomat ift. uddannelsens længde

Danskerne er vilde med makrel i tomat

Ser man på de samlede tal, er makrel i tomat danskernes fiske-favoritspise når det kommer til fiskepålæg, mens fiskefrikadellen løber med andenpladsen og røget laks og ørred må tage sig til takke med en tredjeplads. Silden må nøjes med en sjetteplads.

Den eneste danske makrelkonservesproducent Sæby Fiskeindustri producerer cirka 100 millioner dåser makrelkonserves om året. Selvom Sæby fiskeindustri producerer over 20 forskellige varianter af makrelkonserves – bl.a. med rapsolie, vand, hvidvin, grønsager eller sennep-, som sælges i hele Europa, er 98-99% af salget i Skandinavien makrel i tomat. Hvorimod det kun er 15% af makrellen solgt til England, der er makrel i tomat.

Aftensmad: Laks og fiskefilet til unge og ældre

Fiskepræferencen til aftensmåltidet er der ikke de store uenigheder om, hverken mellem voksne jyder og sjællændere. Vi elsker nemlig alle laks og fiskefilet til aftensmad.

Er din favoritfisk på listen? Data fra Citizen Science-undersøgelsen fra projekt FiSK

Københavnere spiser mest sushi

Ser man børn og voksne som en samlet gruppe set får laksen og fiskefileten en delt førsteplads, når det kommer til fisk som aftensmad. Fiskefrikadellen må nøjes med en andenplads.
Nede på en tredjepladsplads finder vi sushi – en ret som deler vandende. I Nordjylland er det 6% som oftest spiser sushi når de får fisk til aftensmad, hvorimod det er 15% i København og omegn.

Lidt fisk er bedre end ingen fisk

En stor del af de fisk som danskerne foretrækker, er forarbejdet eller kombineret med en række mindre sunde tilsatte ingredienser: Makrellen er dampkogt og lagt i en blanding af tomatpuré, vand, salt og sukker, fiskefrikadellen er melblandet fars stegt på en pande og fiskefileten er paneret og enten stegt eller fritteret.

Forarbejdet fiskeretter er dog langt bedre end ingen fisk, og de indeholder stadig sunde omega-3 fedtsyrer og D-vitamin, som er gode for din krop, og de kan sagtens udgøre en del af dit ugentlige fiskeindtag.

Rådet fra projekt FiSK lyder, at du skal variere dine fisk og spise dem oftere – så er du sikker på at få alle de gode vitaminer og fedtsyrer, som forskellige fisk har at byde på, uden at risikere at få for mange tungmetaller.

Fiskefacts

  • Danskerne er det folk i Norden, som spiser mindst fisk. Til gengæld er den fisk, vi spiser ret fed og dermed rig på de gavnlige omega-3 fedtsyrer.
  • Gå efter MSC- og ASC-mærket, hvis du vil vælge bæredygtig fisk
  • Selvom der kan være miljøfremmede stoffer i fisk, er det stadig meget sundere at spise dem end at lade være. Rovfisk som tun, gedde, aborre, haj, helleflynder og sandart har større risiko for at indeholde kviksølv og bør ikke spises af gravide, ammende eller børn under 14 år, dog kan de 3-14-årige godt spise lidt dåsetun. Se de præcise anbefalinger her.
  • Der findes cirka 230 arter af fisk i danske farvande. Af dem spise vi 50 arter
  • Spis efter årstiden – også når du spiser fisk

Læs hele rapporten fra projekt FiSK her

Projekt FiSK er et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring på København Universitet og de fire danske akvarier (Kattegatcenteret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Den Blå Planet). I den forbindelse har der på hvert akvarie været sat en udstilling op om  fisk og sundhed. Projektet har til formål at undersøge effekten af fisk på børn samt formidle om fisk og sundhed. Projektet er finansieret af Nordea-fonden. Citizen Science-rapporten er baseret på svar fra 7.168 danskere i alderen mellem 1-95 år. 

*Fiskebrancehen var en forening for aktører inden for det fiskeproducerende erhverv. Pga. nedlæggelse af Fiskebranchen varetages spis-mere-fisk-kampagnerne nu af Landbrug og Fødevare.