Danmarks giftigste akvarium

Fjæsingen - danmarks giftigste fisk

Danmarks giftigste akvarium

Fjæsing – Danmarks giftigeste fisk

Pludselig slyngede Laust Sand en stor sølvstrålende fisk ud i vandet og kiggede nøje på sin ene hånd. Det var dog vist en fjæsing, mumlede Anton Knopper. Og han vendte sig mod Laust Sand og spurgte: ”Mon du blev stukket, Laust? Jo, svarede Laust Sand og hævede hovedet.”

Har man læst Hans Kirks roman Fiskerne, husker man nok dette centrale sted i bogen. Laust Sand bliver stukket af en fjæsing (Trachinus draco). Han nægter at gøre noget ved det, og lider efterfølgende en smertefuld død. Hans Kirks historie om fjæsingen er ikke ren fiktion. Ifølge lægevidenskaben skal man tage et fjæsingstik yderst alvorligt, idet giften bedst kan sammenlignes med slangegift. Den nedbryder de røde blodlegemer og hæmmer virkningen af de hvide, så det gælder om at komme under lægebehandling i en fart, hvis uheldet er ude. Kan man ikke komme til læge kan fjæsingens gift neutraliseres ved at nedsænke det stukne område i så varmt vand, man kan holde til.
Der har dog aldrig været rapporteret om dødsfald, forårsaget af stik fra fjæsingen.

Stenfisken – Verdens giftigste fisk

Stenfisk

Du behøver ikke en ph.d i raketvidenskab for at forstå, hvordan stenfisken (Synanceia verrucosa) har fået sit navn. Den ligner til forveksling en sten, men træd ikke på den eller brug den som smutsten. Et stik fra den kan være den sidste oplevelse, du får.

Stenfisken har æren af, at være verdens mest giftige fisk. Et enkelt stik fra en af stenfiskens giftpigge kan medføre døden indenfor få timer. Giften er modbydelig, da den medfører meget stor smerte og kan medføre chok eller lammelse ganske kort tid efter stik fra stenfisken. Der er historier om folk, der har bedt andre om at amputere deres arme eller ben af, efter de er blevet ramt af piggene fra en stenfisk, da smerterne simpelthen er uudholdelige. Heldigvis findes en modgift mod stenfiskens gift, så det er muligt, ved hurtig korrekt behandling at komme over mødet med verdens mest giftige fisk.

Dragefisken – et giftigt udseende

Dragefisk

Dragefisken (Pterois volitans) ser giftig ud, fordi den er giftig. De tydelige striber og det drabelige udseende skal advare andre fisk om, at denne fisk er yderst farlig. Alligevel er der hvert år dykkere, der bliver stukket af dragefisken i forsøget på at få det allerbedste billede. Det er bestemt ikke uden risiko at blive stukket af en dragefisk. I sjældne tilfælde kan det medføre døden. De alvorlige og akutte symptomer på stik fra den smukke dragefisk er, svimmelhed, åndedrætsbesvær, lammelser, kramper og besvimelse.

Kuglefisk – verdens potentielt mest giftige ret, fugu

FuguKuglefisken ligner ikke altid en kugle. Det er kun når den bliver truet med at blive spist, at den puster sig op til en kugleformet fisk, der er vanskelig at gabe over. Skulle en fisk forsøge vil den yderligere erfare, at kuglefisken er yderst giftig.

Det afholder ikke mennesker fra at spise kuglefisk. Især i Japan er kuglefisken (河豚) en populær spise, hvor den sælges under navnet fugu. At spise den japanske delikatesse fugu, kan sammenlignes med at spille russisk roulette. Er retten ikke forberedt korrekt kan det medføre  døden. Det sker hvert år for ca. 10 japanere. Kuglefiskens gift er skrækindgydende giftig. Giften kaldes tetradotoxin og er 1000 gange kraftigere end cyanid. Giften går ind og afbryder centralnervesystemet, hvilket medfører død på under en time. En gennemsnitlig fugu indeholder nok gift til at dræbe 30 voksne mennesker! Der findes ingen modgift.

Pilrokke – rokken der slog Steve Irwin ihjel

Pilrokken er opkaldt efter den giftpig den har for enden af halen. Piggen giver normalt  ”kun” smertefulde sår, hvis man er uheldig at blive stukket. Hvert eneste år bliver tusindvis af mennesker stukket af pilrokker, og kun sjældent har det dødelig udgang. Men i september 2006 gik det gruelig kaldt for australske Steve Irwin, bedre kendt som krokodillejægeren. En pilrokke svømmede hen over og ind foran Steve. Uheldigvis svingede pilrokken sin hale lige ind mod Steves brystkasse. Den skarpe del af halen gennemborede hans brystkasse og en del af hans hjerte. Steve trak selv pilen ud, men mistede umiddelbart derefter bevidstheden, og han døde kort tid efter.

Pighajen – hajer kan også være giftige

Den almindelige pighaj har to pigge, som sidder foran rygfinnerne, og som den kan bruge i selvforsvar. Piggene er giftige, uden at det dog er en voldsomt stærk gift. Men den indeholder dog en nervegift, som kan medføre stor smerte. Måske du har prøvet at spise pighaj. Hos fiskehandleren bliver pighajen solgt som kongeål og i England er det såmænd pighajen, der serveres, når man bestiller  ”fish and chips” (fisk med pomfritter).

Pilegiftfrø – kys ikke frøen

yellowfrogOm det er muligt at transformere en frø til en prins har vi endnu ikke evidens for at kunne bekræfte. Hvis du alligevel gerne vil undersøge om det er rigtigt, anbefaler vi at du ikke kysser pilegiftfrøen, som er et af de mindste dyr på Den Blå Planet, men samtidig et af verdens allergiftigste i naturen.

Læs også: Skal verdens giftigste frøer hoppe frit i Amazonas?

Pilegiftfrøer producerer en dødelig gift i huden, og blot en enkelt gul pilegiftfrø indeholder gift nok til at slå tusindvis af mus eller omkring 10 mennesker ihjel. Giften er en akut virkende nervegift. Døden, som følge af hjertestop, kan indtræffe blot få minutter efter, man er ramt af giften fra en pilegiftfrø. Det er forklaringen på, at pilegiftfrøer stort set ikke har naturlige fjender. Sandsynligvis bruger pilegiftfrøen bestanddele fra en bille, der indgår I frøens kost, til at producere pilegiften. Pilegiftfrøer, der holdes i fangenskab, og som ikke fodres med deres naturlige føde, mister ofte deres giftige egenskaber.

Havslange: Lad den ikke sno sig om din lillefinger

IMG_0033 (1)
Bemærk: Havslangerne er ikke længere i udstillingen.

Den olivenbrune havslange (Aipysurus laevis) er blandt verdens giftigste slanger, flere gange giftigere end en kobra. Når den bidder, gør den det med kryds og slange – en sand mester. Havslangerne har brug for en hurtigt dræbende gift, da byttet ellers let når at gemme sig i koralrevets mange huler og gemmesteder. Giften er stærk nok til at dræbe adskillige mennesker.

Video: Tapning af giftige havslanger har båret frugt

Den olivenbrune havslanges gift virker ved at lamme musklerne, herunder åndedrætsmuskulaturen. Uden hurtig behandling er et bid livsfarligt. Sikkerheden omkring havslangerne er i top på Den Blå Planet, men der er naturligvis adgang til serum mod slangernes stærke gift som ekstra beskyttelse.